Lăsaţi dirijorul în pace!

Ştiute-s zilele în care am avut „război” cu Vivi Răchită. Multe şi pline de venin dar mereu principiale din punctul meu de vedere, articolele semnate împotriva managerului general al Petrolului au avut o ţintă sigură: omul răzbunător, prea plin de el, îngâmfat şi suveran, atât în discuţiile de tot felul cât şi în modul în care înţelegea să-şi conducă subalternii şi apropiaţii. Părea o luptă din care nimeni nu ieşea vreodată învingător, singura „victimă” de serviciu fiind automobilul personal, de prea multe ori agresat de către beligeranţii pro-Răchită. Aşa, ca să mi se arate „pisica”!

Sincer, fără să-mi fie deloc frică, singurele momente neplăcute trăindu-le doar în faţa constatatorului de avarii CASCO, am decis să mă opresc chiar în Săptămâna Mare a anului trecut. Recurg, anual, la astfel de decizii, învăţat de către părinţii mei acum multă, multă vreme! „O să vezi ce bine te vei simţii dacă în preajma Sărbătorilor Pascale vei îngropa securea războiului cu cineva cu care eşti certat sau supărat! În afara faptului că Mântuitorul vede toate faptele bune şi ţine cont de desfăşurarea evenimentelor, ulterior” îmi spunea mama, iar faptul că nu am uitat asta nu a avut decât darul să mă bucure pentru salvarea câtorva prietenii de care, la acest moment, sunt chiar mândru şi onorat!

După o întâlnire pe care i-am propus-o lui Vivi în faţa camerelor de luat vederi, acceptată, am hotărât, de comun acord, să păstrăm o relaţie civilizată şi să nu ne mai bălăcărim neprincipial. Să avem un drum rectiliniu, care să se finalizeze şi cimenteze odată cu promovarea Petrolului. Fără a fi, neapărat, prieteni, să milităm pentru ţelul comun, ambii având ceva aparte pentru echipa fanion a urbei noastre.

Ştiam că ne vom înţelege. De altfel, chit că este încăpăţânat mai ceva decât un catâr şi câteodată îl ia gura pe dinainte fără să cântărească prea mult situaţia, Răchită nu a trişat.

De altfel, nativ al Zodiei „Gemeni” (30 mai), acesta pare că-şi urmăreşte destinul. Având ca puncte forte rapiditatea, expansivitatea şi priceperea, iar ca puncte slabe nervozitatea, sensibilitatea şi instabilitatea, Vivi arată că este în stare să gestioneze momentele de derută, chit că, rareori dar bine, îşi pierde busola şi scapă controlul primar.

Presiunea obiectivului pe care şi l-a asumat, câteodată îl sufocă. Destuii „specialişti” în fenomen dar şi „prietenii”, cu toţii conjuncturali, tensionează o perioadă şi aşa dificilă.

Echipa Petrolul nu are, la acest moment, cel mai bun nucleu cu care să poată defila în serie, aşa cum vrea ea. Sau, mai bine zis, cum a vrut! Petrolul are noroc, cât de cât, că joacă într-o serie cu echipe slabe sau la fel de slabe ca şi ea, altfel, pe logica evenimentelor şi a rezultatelor, trebuia să se zbată în anonimatul de la mijlocul clasamentului!

Aşa, văzând cam despre ce este vorba în campionat, Vivi s-a apucat la debut de ediţie să promită revenirea Petrolului în eşalonul de elită al fotbalului românesc. Fără să ţină cont deloc de predicţia specialiştilor: „Persoanele născute pe 30 mai trebuie să se ferescă să-şi ia angajamente pe care nu le pot onora. Datorită bunelor intenţii, ei vor promite luna de pe cer, închipuindu-şi că, dacă apar probleme mai târziu, se vor descurca să le rezolve”! (vezi http://astromax.eva.ro/zodiac_european/30-Mai.html).

Chiar şi aşa, toţi cei care îl blamează acum pentru fapte care ţin de munca sa – mai mult sau mai puţin corect – ar fi bine să se abţină de vreme ce, la acest moment, Petrolul se găseşte pe loc promovabil, având teoretic şanse mari de preamărire de vreme ce programul până la final nu o dezavantajează! Şi, dacă tot vă daţi „petrolişti”, mai bine încurajaţi decât să criticaţi non-stop! Şi când trebuie dar, mai ales, când nu!


Lasă un comentariu

5 Comentarii.

 1. Cosmin Minescu

  O intrebare: cand vezi ca scena pe care e aranjata orchestra, impreuna cu dirijorul, incepe sa scartaie din toate incheieturile…cand auzi ca unii canta fals…cand observi ca dirijorul isi cam scapa bagheta prin public…cand realizezi ca orchestra, de camera fiind, isi pune in pericol sansele de a deveni una simfonica…cand corul o ia razna, nemaifiind in tandem cu restul membrilor…cand lumea din sala incepe sa te huiduie, neplacandu-i prestatia pentru care a platit bilet…cand auzi murmur in sala ca”asta sau un teatru ieftin, tot aia”…cand iti ajung la ureche zvonuri conform carora, din birouri, se doreste auto-sabotarea orchestrei…cand dirijorul se incapataneaza sa sustina ca orchestra lui canta doar in sala, si nu in afara ei…cand acelasi dirijor bate obrazul spectatorilor din sala la vreo arie de succes si baga capul ca strutul in pamant la vreuna schioapa…CINE MERITA LASAT IN PACE SI DE CE?

  • Cosmin, tu, impreuna cu alti baieti onorabili care intelegeti mai usor destulele probleme ale momentului, ai o sarcina mult mai grea decat cea a noastra, a reprezentantilor mass-media: aceea de a crea un climat mai relaxat in perspectiva doritei promovari.
   Personal, in varii ocazii, am insistat ca cei care urmaresc fenomenul si au parghii concludente pentru a-l modela intr-un fel sau altul sa incerce, pe cat posibil, evitarea clinciurilor de tot felul cu Rachita. “Lasati dirijorul in pace” nu inseamna, Doamne fereste, auto-cenzura definitiva, dorind sa transmit un mesaj pentru liniste, care sa fie respectat cat inca mai sunt sperante pentru indeplinirea obiectivului. Doar atat! Pentru ca, la final, in caz de “gherla”, sa nu existe explicatii de genul “nu am avut niciun fel de liniste la echipa”! Ce zici?

   • Cosmin Minescu

    Va inteleg opinia si cunosc faptul ca sunteti mai informat decat mine, logic, lucrati in presa. Dar, imi permit sa va contrazic, printr-o intrebare: cand esti intr-o masina, pe un drum, impreuna cu soferul, si vezi ca masina respectiva o cam ia pe contrasens sau prin sant, ce faci, nu incerci sa atentionezi soferul? Nu cred ca taci, sa fie liniste, cum afirmati, ca doar prin hulita liniste soferul o sa isi dea seama si o sa redreseze automobilul!!! Pentru ca nu doar soarta soferului e in pericol, ci si a celorlalti din masina, a familiilor acestora, a celorlalti participanti la trafic si a pietonilor!
    Il respect pe domnul Valeriu Rachita ca sportiv, antrenor, ca om de fotbal in general, insa nu sunt in totalitate de acord cu metodologia aplicata de Domnia Sa. Acum, o sa ziceti ca ce stiu eu despre fotbal, ca sunt un mucos in comparatie cu antrenorul Petrolului. Nu ma supar, poate fi o observatie pertinenta! Sau nu…Si eu sunt suporter al Petrolului, dar unul diferit. Prin prisma studiilor sportive de specialitate pe care le am, am reusit sa ajung la starea in care nu ma mai ambalez ca baietii din galerie sau ca orice fan obisnuit de pe stadion. Mi-am construit o gandire critica, si corecta, zic eu, dar si sceptica, exact ca unul care este in afara fenomenului! Cunosc, in gandirea mea, un procentaj ridicat de impasibilitate sentimentala, si cand curge lapte si miere la o echipa, dar si cand o napadesc boschetii de pelin! Revenind, nu cred ca domnul Rachita se astepta la o liniste…mormantala atunci cand a preluat Petrolu’si a anuntat obiectivul stiut de toti! A nu se confunda reactia mea cu un atac la adresa lui Vivi! Departe de mine acest gand! Dar, consider ca moda asta englezeasca cu managerul general nu are succes in Romania! Cu o singura exceptie: Piturca! Dar, nici Rachita nu e Pitzi, si nici Petrolul nu e Steaua sau Craiova! Dupa 7 ani in B, linistea e un deziderat prohibitiv in lumea fotbalistica ploiesteana! Si ma mir cum de Rachita nu intelege acest lucru, sau nu vrea sa il inteleaga! Stie foarte bine la ce s-a inhamat, sunt sigur ca majoritatea i-a dorit tot binele din lume! Contestatari au fost si vor fi pana se termina lumea! Ideile marete si salvatoare, uneori, vin din inclestarea punctelor de vedere, nu din punerea lor imediata de acord! Stiu ca romanul e pervers, nevoie mare! Daca te vede pe marginea prapastiei, nu te trage imediat de acolo, ba iti face si vant uneori, sa cazi de-a binelea! Si in ziua de azi, in care banul dicteaza orice, perversitatea atinge cote gigantice! Iar fotbalul consider ca este, 100%, omologul politicii! Care e o curva! Asadar, eu zic sa analizam partea constructiva a criticilor si sa vedem ce se poate face in sensul visurilor de prea-marire a Petrolului, nu sa il lasam pe Rachita sa isi franga, singur, gatul!

 2. nu cred ca sunt echipe slabe in seria petrolului. de exemplu uitativa la echipele care au promovat din aceasta serie anul trecut, cat s-au chinuit sa promoveze si care anul asta sunt pe locuri onorabile din liga 1. probabil ca asa ni se pare noua insa nu sunt slabe deloc fata de multe echipe din liga 1.

Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>