Un gând pios pentru Marian Cosma

În prea puținele zile de vacanță ale acestui an am ajuns la Balaton, în Ungaria, locul unde maghiarii – și nu numai! – se duc “la mare”! O stațiune-magnet, clasată drept cea mai importantă atracție turistică a țării vecine. Anual, aproape 2 milioane de turiști din străinătate și peste 3 milioane de unguri aleg această destinație, generându-se astfel o treime din venitul Ungariei din urma turismului.

Sezonul turistic de vârf se întinde, ca și pe litoralul nostru, de la începutul lunii iunie și până la sfârșitul lui august. Temperatura medie a apei, 25°C,  face posibil înotul. Principalele atracții turistice sunt reprezentate de pescuit, sporturi nautice și vizitarea obiectivelor turistice din zonă. Țărmul sudic al lacului de aproape 600 km² – cel mai mare din Europa! – este alcătuit din plaje, în timp ce țărmul nordic este format din dealuri și munți de origine vulcanică. Malurile sudice sunt ideale pentru copii datorită apelor mai puțin adânci. Apa și nămolul catifelat sunt remedii eficace împotriva stresului, nevrozelor si anemiilor. Datorită solului vulcanic aici se cultivă cu preponderență vița de vie – cine nu a auzit de renumitul vin de Badacsony? – iar peșterile căscate în rocile vulcanice de la Talpoca reprezintă elemente care completează cadrul peisagistic al lacului Balaton. Impresionează numeroasele căsuțe de odihnă ascunse la marginea țărmului tivit cu stuf, dar și vilele și hotelurile din stațiunile balneoclimaterice dezvoltate în partea de nord-est a lacului. Curățenia este la ea acasă iar gastronomia locală este de nota 10!

Plimbările cu barca, mai ales la crepuscul, dar și excursiile opționale pe care le poți alege cu destinații precum Budapesta, Viena sau Bratislava fac din perioada de o săptămână planificată pentru odihnă o frumoasă, vie și neprețuită amintire!

Fiind aici cu bătrâna mea Dacie am ales să fac, duminică după-amiază, și o plimbare până la Veszprem, decis să ajung până la Sala Sporturilor din localitate pentru a vedea statuia înălțată în memoria handbalistului român Marian Cosma, sportiv ucis mișelește de către un localnic în urmă cu doi ani.

Veszprem, unul dintre cele mai vechi orașe din Ungaria, se află la numai 15 kilometri de Balaton. Probabil nu multă lume știe că acest oraș este plasat pe un areal de 7 coline, asemeni Iașiului dar și al altor mari urbe ale lumii precum Roma, Istanbul sau Lisabona. Peisajul este unul superb, cu centrul regiunii aflat precum într-o căldare! Iar Palatul Sporturilor, locație care poate aduna la un meci peste 6000 de spectatori, este de-a dreptul majestuos! Fiind zi liberă iar sala poziționată în afara orașului – pe drumul spre Gyor – întregul complex părea fără viață! Niciun comerciant, nicio tiribombă sau te miri ce chinezărie! Un simplu paznic, în ghereta sa, care nici măcar nu s-a obosit să iasă văzând mașina cu numere de România! De un an, sau mai bine spus de când Marian are statuie într-o laterală a sălii, s-a obișnuit probabil cu pelegrinajromânilor dornici să aprindă o lumânare în memoria marelui dispărut.

După scurtul moment de pioșenie am imortalizat monumentul, panoul ghidului sălii dar și parcarea ireală a complexului, grăbindu-mă să postez materialul și fotografiile pentru acei dintre dumneavoastră care încă nu ați ajuns aici…


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>