Eichgraben, Wienerwalder, Petrolul, bucurie, speranță…

La circa 1100 de kilometri de Ploiești și 50 de Viena se află micuța stațiune turistică Eichgraben, o oază de liniște și culoare într-un Land Sankt Polten dominat de păduri parcă fără de sfârșit. Iar în centrul localității, plasat strategic pentru cei care nu vin cu vaucher-ul achitat, se găsește hotelul de 4 stele Wienerwalder, în fapt o locație pentru care în România ar fi primit cu indulgență 3. Nu mă hazardez să blamez dărnicia naturii și bunul gust al proiectantului dar numai pentru faptul că în zonă este singurul stabiliment cu bazin acoperit parcă nu înseamnă că trebuie să obții atât de repede un calificativ atât de înalt! Pentru că, de exemplu, camerele nu au absolut nimic spectaculos, serviciul de curățenie scârțâie serios, amabilitatea gazdelor este în suferință… Tocmai de aceea, cunoscut ca fiind deosebit de scrupulos atunci când vine vorba despre confortul și binele echipei, managerul Valeriu Răchită s-a gândit la o variantă prin care echilibrul financiar dintre cererea inițială și oferta palpabilă să fie cât de cât mulțumitor. Dar asta, firește, la ora “momentului adevărului”, cea care se va consuma cel mai probabil joi, la prânz!

Am vorbit despre stațiunea dar și despre hotelul unde se află echipa fanion a Ploieștiului, Petrolul. Rămâne să vă mai spun cum galben-albaștrii s-au impus în fața vicecampioanei Bulgariei, Levski Sofia, într-un meci care a început pentru ploieșteni după pauză, atunci când scorul arăta 2-0 pentru vecinii de la sud de Dunăre! Partida s-a disputat la Lindabrunn, în complexul olimpic care găzduiește, de regulă, echipele naționale de tineret ale Austriei. O adevărată bijuterie conținând 4 terenuri de mari dimensiuni gazonate natural, unul artificial, sală de sport, saune, restaurant și cantonament constând din mai multe corpuri de clădire etajate. O oază de verdeață, curățenie și civilizație a regiunii Baden, un stabiliment demn de această țară cu adevărat spectaculoasă! Și asta, mai ales datorită cadrului natural de excepţie pe care Dumnezeu i l-a hărăzit! Iar, pentru a reîmprospăta memoria celor din fenomen, trebuie să spun că la Lindabrunn s-a desfășurat, în toamna anului trecut, un turneu de calificare pentru Campionatul European feminin de juniori sub 17 ani, la această grupă participând şi echipa României!

Meciul cu bulgarii a început prost pentru Petrolul. Lentoare multă, sarcini nerespectate, greșeli neforțate! Era clar că ceva nu mergea… Răchită, verde spre negru de furie, a schimbat locul de la umbră plasându-se pe cealaltă parte a arenei, în plină acțiune a Soarelui, încercând să repare din mers dinamica atipică a echipei. I-a înlocuit pe Străuț, Bărbulescu și Apostu, cu toții “din alt film” la acest joc, preferându-i pe Petean, Enescu și Komazec. “Se pare că am greșit alcătuirea echipei încă de la început, dar pentru asta sunt bune meciurile de pregătire, în sensul că există timpul necesar pentru a face corecturile! Mă bucur pentru atitudinea arătată, finalmente, de jucători, bineînțeles că și pentru victorie, atâta vreme cât am învins una dintre forțele campionatului bulgar”, spunea Răchită la final de joc. După pauză au mai apărut Buhuși și Cataramă, ei luând locul lui V. Negru și, respectiv, Stoimirovici, iar echipa a căpătat „aer”! Și nu orice aer, ci dintr-acela de mare echipă, cu posesie, cu nerv, cu șuturi periculoase și realizări de excepție. La pupitrul finalizărilor a stat Nikola Komazec, fotbalistul sârb de 23 de ani care-l are idol pe conaționalul său, fostul internațional Sinisa Mihajlovic, actualul coach al Fiorentinei. Komazec a redus din handicap în minutul 51, transformând în stilul mentorului său o lovitură liberă de la circa 25 de metri, lateral dreapta, apoi a restabilit egalitatea după o pasă de vis a lui Buhuși (58) – asta după ce l-a driblat pe portarul Akalski! –    parafând victoria cu un lob expediat din apropierea careului mic al bulgarilor (76). În vervă, Nikola a fost foarte aproape de golul patru (69), atunci când balonul a întâlnit butul stâng la lovitura liberă executată de el și respinsă de către portar, faza continuând cu un șut plasat al lui Cataramă, în bara opusă!

Bulgarii au început meciul în forță și au deschis scorul relativ repede prin Dimov (7), mijlocașul de creație șutând fără speranță pentru Zimmermann, de la marginea careului mare! Apoi, profitând de năuceala din echipa ploieșteană, și-au majorat ecartul, Ralph Green speculand, cu patru minute înainte de pauză, o uriașă gafă a defensivei Petrolului. Cu toate că în mitanul secund aproape că nu a mai contat în atac, echipa lui Georgi Ivanov a fost gata-gata să restabilească egalarea pe final de joc, atunci când Zimmermann a reușit să salveze, superb, în două rânduri (90+5). Ar fi fost, sincer, păcat de desfășurarea întregii partide, una în care trupa lui Răchită a arătat că poate să spere la mult mai mult decât previziunea doctă a “adevăraților specialiști” în materie! Ultimul joc amical al Petrolului se va desfășura mâine, de la ora 17:00, atunci când ploieștenii vor întâlni gruparea slovacă de primă ligă Spartak Myjava, partida urmând să se dispute la Neulengbach, chiar pe baza folosită de către “lupi” în ședințele de pregătire din această perioadă.

Petrolul Ploiești – Levski Sofia 3-2 (0-2)

Stadion: Centrul olimpic Lindabrunn. Marcatori: Komazec (51, 58, 76)/Dimov (7), Green (41).

Petrolul Ploiești: Zimmermann – Străuț (24 Petean), Sipovic, Djurovic, P. Stoica (78 Mitea) – Bărbulescu (43 Enescu), Fl. Dumitru (66 Borza) – Oprița (83 Milea), V. Negru (46 Buhuși), Stoimirovic (46 Cataramă) – Apostu (37 Komazec). Manager: Valeriu Rachită.

Levski Sofia: Akalski – Bashliev, Georgiev, Stanchev, Vidovic – Mladenov, Dimov, Greene, Raykov – Baltanov, Cvetkov. După 60 de minute, în afara portarului, au intrat: Dustley, Miliev, Ivelino Ivanov, Starokin, Tasevski, Gadzhev, Yovov, Ognyanov, Hristov, Ars Sjoerd. Antrenor: Georgi Ivanov.


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>