Patronul şi referenta

Am lăsat, special, să se decanteze apele la gruparea din „9 Mai”, ştiut fiind faptul că unicul finanţator, patronul Ioan Niculae, nu prea se joacă cu vorbele iar noaptea, de regulă, nu reprezintă mereu pentru acesta un sfetnic bun!

Aşadar, a rămas exact aşa cum s-a promis duminică seară: întreg colectivul tehnic a fost destituit iar lotul de jucători va fi serios remaniat odată cu desemnarea noului staff tehnic. Semn că supărarea miliardarului nu a fost o simplă toană, ieri, cu un ceas înainte de miezul zilei, am aflat chiar de la domnia sa că fusese redactat un comunicat de presă ce urma să apară în cel mai scurt timp pe pagina oficială a clubului astrist.

Lăsând la o parte faptul că nici măcar după trei ore nu se postase nimic pe sit, ofiţerul de presă Geo Raeţchi aşteptând „în joc de glezne” apariţia comunicatului, în jurul orei 15:00, aşadar la patru ceasuri de la momentul difuzării actului către mass-media (oare către cine, de vreme ce, pe logică, orice act oficial apare întâi pe pagina oficială a clubului!) am lecturat vrerea lui Ioan Niculae, preşedintele Adunării Generale a FC Astra Ploieşti. Iată cum sună aceasta:

COMUNICAT FC ASTRA

În urma rezultatelor slabe ale echipei FC ASTRA din ultima perioadă şi a analizei activităţii staff-ului tehnic, a analizei activităţii jucătorilor şi a analizei activităţii conducerii administrative, Adunarea Generală a FC ASTRA, întrunită azi, 01.08.2011 a decis:

- diminuarea bugetului clubului la 3 milioane de euro ;

- reducerea personalului administrativ cu 25 %;

- rezilierea contractelor de munca ale staff-ului tehnic;

- reevaluarea activităţii lotului de jucători după desemnarea noului staff tehnic.

Cum se vede, supărare mare! Cât de cât normală, de vreme ce startul în noua ediţie de campionat a fost complet ratat iar problemele de disciplină din lot începuseră să se înmulţească! Anormală, în opinie personală, de vreme ce „cutremurul devastator” a venit la prima undă seismică, una de mică intensitate, lăsându-ni-se impresia că debarcarea antrenorului era aşteptată! Vor urma zile de ambiguitate, cu instalarea unui nou staff tehnic, care, aproape pe logică, va debuta cu nemulţumirile legate de pregătirea fizică a lotului, cu calitatea materialului uman, pretenţii, etc. Vor trece destule zile până când, din nou, compatibilitatea antrenor-lot va fi deplină! Până când relaţiile inter-umane se vor suda şi până când disciplina de odinioară va fi întronată. Va fi nevoie, aşadar, de răbdare, adică exact ceea ce îi lipseşte  unui patron precum Niculae. Abil, acesta a recurs la câteva măsuri de forţă (vezi comunicatul!) prin care a preferat ca, în astfel de aşteptate momente, să nu i se scurgă în neant fonduri alocate doar performanţei!

Până la urmă, şi asta cred că interesează cel mai mult, se pune întrebarea logică: ce vină mortală a avut Tibor pentru a fi azvâtlit precum o măsea stricată? Parţial, vina o poartă el pentru că este mult prea credul în oameni şi prea cu mult bun simţ atunci când vine vorba despre modestie şi bună creştere! Într-o astfel de junglă, precum cea din fotbalul autohton, era rău cu salariile neplătite şi nemulţumirea cvasi-existentă pe vremea când era la Sportul Studenţesc. Apoi, dintr-odată, chit că a muncit pe brânci pentru a crea un colectiv de fotbalişti după chipul şi asemănarea sa, a coborât strocul pretenţiilor la nivelul relaţiilor inter-umane, lăsându-i şi pe alţii să-şi dea cu părerea atunci când venea vorba despre FOTBAL! Şi nu numai despre asta, dar a închis ochii – abdicând de la propriile principii! – atunci când senatori de drept aduşi printre copiii săi au început să facă legea, atât la antrenamente şi jocuri cât şi în afara cantonamentului în sine! A permis lucruri nefireşti (ce căuta la masă, cu echipa, în cantonament, referentul de relaţii publice Liubliana Nedelcu?), cunoscute fiind reticenţele fotbaliştilor atunci când vine vorba despre prezenţa persoanelor de sex opus în cantonament? Mai mult, i-a permis lui Goian, şi nu odată, să-şi articuleze verbal – la modul măcar bădărănesc! – propriii colegi de echipă, lăsându-se impresia că de la vorbă la corecţia fizică nu mai este decât un pas! Sau, la maxim, a aflat ultimul despre escapadele amoroase de la Cluj ale nigerianului Fatai sau despre orele mici la care N’Doye obişnuia să dea o tură prin localurile cu ştaif ale urbei lui nenea Iancu! Sau la malul mării! Fireşte, asta în săptămâna premergătoare meciului cu CFR!

Poate părea o răzbunare personală, chit că vă jur că nu este aşa – am anunţat „războiul” încă din 3 iulie, din Mayrhofen – atunci scriind, fără să dau nume, cum şi ce se întâmplă rău la nivelul IMAGINII de la clubul Astra. Terminam postarea intitulată „Duminică, toată ziua” cu următoarele fraze: „Pentru detensionarea situației dar și pentru a vedea soarele pe chipul alb-negrilor, îți propun o resetare a contorului personal de răutate și minciună, chit că astfel ar exista și posibilitatea ca, în timp, personajul tău să ajungă printre cele pozitive ale întregului! Și, încă ceva important: evită războiul! Nici nu știi cine poate să piardă!” Scriam atunci „fără îndrăzneală”, cu bun simţ, adresându-mă acestei domnişoare Nedelcu Liubliana, personaj care confundă locul de muncă cu propria feudă încercând să maximizeze chiar şi funcţia de pe ştatul de plată, adică referent de relaţii publice, descriindu-se într-o alta cu mare amplitudine: director de imagine! Cu un simplu clic dat pe sit-ul Astrei puteţi afla că funcţia de mai sus aparţine domnului Geo Raeţchi! Asta aşa, ca şi chestie în sine, că tot ni se prezenta duduia ca şef al onorabilului om de presă!

Înainte de a pleca spre cantonamentul din Austria al Astrei, deplasare datorată patronului Ioan Niculae – cel care, iniţial, îşi dăduse acordul ca subsemnatul să fie însoţit la Mayrhofen de un cameraman de la Alpha TV – domnişoara Nedelcu, extrem de preţioasă şi dorită a se prezenta doctă în materie, mi-a explicat telefonic, vreme de un ceas, că este imposibil să ajung cu un cameraman la oricare dintre jocurile Astrei, toate întâlnirile echipei, începând cu meciul de la Braşov cu Oţelul şi apoi toate partidele din Austria, ar fi fost negociate personal de către dumneaei! Şi că, vezi Doamne, cei care transmiteau partidele acelea ar fi avut exclusivitate absolută! Acum, la o lună şi ceva după discuţie, sunt în măsură să adresez o întrebare oficial clubului Astra, lucru pe care o să-l fac şi la proxima conferinţă de presă: ce sumă de bani a fost raportată patronului Ioan Niculae după cele 7 meciuri amicale, unul în România, cu Oţelul, la Braşov, celelalte 6 din Austria, bani veniţi – cum spune Nedelcu – în urma amintitelor prestaţii televizate? Pentru că, sincer, am făcut o anchetă personal şi am ajuns la concluzia că suma obţinută este egală cu ZERO!!! Sincer, realizatorii de la Sport.ro au declarat că nu s-a discutat absolut nimic despre bani la acel joc iar în Austria, din fericire, am constatat cu stupoare că nimeni nu s-a „înghesuit” să filmeze vreun amical al echipei! În afara profesioniştilor de la Dinamo Kiev – veniţi cu cameramanii lor! – a mai fost un singur „specialist în domeniu”, subsemnatul, cel care a şi filmat, fără nicio problemă, meciurile echipei, pe toată perioada cât a stat acolo! (Cred că nu vreţi să ştiţi ce faţă a făcut domnişoara la momentul când ne-am întâlnit, la prima conferinţă de presă din acest sezon: a evitat să mă privească, chit că, onorabil, eram pregătit să o salut!)  

Apoi, atunci, imediat după ce Selymeş a terminat discuţiile cu mass-media, am încercat să repet acţiunile anilor trecuţi, solicitând fie o maşină pentru deplasarea de la Cluj, fie finanţare pentru ca eventualii ziarişti doritori să vadă Astra în jocul cu CFR să poată ajunge în Ardeal cu maşina personală. Este bine să se ştie că patronul Niculae, în urma unei discuţii purtată cu ziariştii din Prahova, aprobase un buget pentru deplasarea slujitorilor condeiului, măsură cunoscută de către preşedintele Buduru, cel care, acum un sezon, întrebat despre repetarea acţiunii în sine, spunea: „Este logic să se păstreze un bun câştigat de către presa prahoveană, rămâne exact ca şi anul trecut! Iar „bunul câştigat” a fost pe deplin onorat! Acum, de vreme ce acelaşi Buduru mi-a spus că „domnişoara Nedelcu se ocupă acum de problema aceasta, sunaţi-o pe ea!”, am înghiţit în sec şi… am sunat! Nu cred că mai trebuie să vă redau conţinutul convorbirii cu această duduiţă, mă citez, „extrem de preţioasă şi dorită a se prezenta doctă în materie”… Cert este că deplasarea de la Cluj nu a mai avut loc! Probabil vă gândiţi la faptul că trebuia sunat patronul Ioan Niculae! Da, dar dacă domnia sa este apelat de către oricine se simte lezat, în varii probleme, teme legate strict de problematica echipei, înseamnă că toţi cei care sunt plătiţi să răspundă de bunul mers al treburilor la club, în toată organigrama, ar trebui eliberaţi din funcţie pe motiv de incapacitate organizatorică! Personal, am refuzat să mai acţionez în consecinţă, lăsând timpul să vorbească cine şi ce pierde din acestă „afacere”! Fireşte, cu proxima ocazie, faţă în faţă, o să-l întreb pe „number one” dacă a dispus vreodată o astfel de măsură! Personal, nu cred, de vreme ce Astra a avut, în timp, una dintre cele mai discrete relaţii cu mass-media, măcar atunci când a fost vorba despre… can-can şi nebunie! Iar când afirm asta o fac, logic, în nume personal! Şi atunci? Chiar ar trebui încercat un „El Dorado”? Lăsând la o parte o eventuală discuţie legată chiar de „ghinionul de la Cluj”, despre provenienţa partenerei lui Fatai, ori aranjamentul în sine, mijlocitorii şi alte alea! Aha, am înţeles acum de ce presa nu trebuia să fie acolo! Dumneavoastră, domnule Niculae? 

Iar, la final, o întrebare care, sincer, ne-o adresăm noi, ziariştii, între noi: ce o fi căutând, săptămână de săptămână, această fătucă, la conferinţele de presă organizate de club? Trebuie să dea, cumva, vreun raport cuiva sau ţine cu tot dinadinsul să înveţe cum se organizează un astfel de eveniment?

Pentru că, sincer, pentru prima întrebare nu este nevoie decât de un reportofon (nu este scump!) iar pentru cea de-a doua există acolo un coleg care chiar ar putea-o învăţa ceva, ştiut fiind faptul că astfel de funcţii se obţin numai după ce absolvi o întreagă şcoală în materie!

P.S: În calitate de referent de relaţii publice – iar aceasta chiar este o funcţie care să-ţi permită să te interesezi în acest sens! – sunt curios dacă poţi să-mi spui câte limbi cunoaşte Bruno Miguel Moreira De Sousa, portughezul nou-venit în vară. Este doar un test, pentru că noi, ziariştii, nu suntem lăsaţi în preajma jucătorilor! Să nu-i corupem la prostii!


Lasă un comentariu

14 Comentarii.

 1. nea nae, nu mai scapi de rapandule!

 2. Dincolo de apelativul nepotrivit, Gioni are dreptate: nu e decat o rapandula cu tupeu.

  • Domnule, chiar ajung sa cred ca destui dintre cei care-mi viziteaza blogul sunt familiarizati cu aceasta faptura pentru care adevarul reprezinta o rara avis… Sa dea Domnul sa ma fi inselat dar, dupa atata amar de vreme in mass-media, este greu sa iau leapsa atat de prosteste! Credeti-ma!

 3. Draga Cristi, nu inteleg de ce te strofoci atat pentru o echipa din… Giurgiu. Mai trece un cantonament la munte si altul afara si gata, nici nu zici ca a fost odata pe aici, prin “9 Mai”. Chiar merita echipa din Giurgiu un mega-post al tau, cand avem atata treaba cu Petrolul nostru? Eu as zice ca nu. Ce-ti mai faci probleme cu domnisoara aceea ex-giulesteanca, care pozeaza pe o masa?! In paranteza fie spus, nu arata insa deloc rau. Asta daca nu e cumva mana… photoshop-ului la mijloc. Lasa, Cristi, echipa din Giurgiu in treaba ei, ca – de la vara – e istorie pe-aici. Deci, ce ai avut si ce-ai pierdut?! Hai sa revenim la targetul nostru (aproape) dintotdeauna: SC FC Petrolul. Basca, CSU Asesoft, CSM Ploiesti, in viarantele feminina si masculina, ca sa ma refer doar la trupe ploiestene. Ca, in judet, mai avem si multe formatii de C, incepe si un D supertare… E de lucru, deci. Hai, Cristi, da, avem treaba multa, sa lasam echipa asta din “9 Mai” sa plece linistita la Giurgiu, acolo unde-si are, de fapt, sediul. Ca maine uitam de Liubliana, de Sarajevo, de Banja Luka etc.

  • Dragos, pentru mine Astra este si va fi acea echipa frumosa care a adus la Ploiesti trupe de prim esalon atunci cand Petrolul haladuia prin hatisul esalonului secund. O trupa condusa de un patron potent si extrem de controversat, pe care l-am hulit o mare perioada de timp dar cu care, ulterior, am reglat o relatie decenta, chiar ajungand sa regret cuvintele cu care l-am etichetat (corect) o perioada destul de mare de timp! Dar, se vede, domnia sa a inteles reactia subsemnatului si impreuna am ingropat securea razboiului! Am beneficiat, este adevarat, de marinimia sa dar am facut-o profesionist, zic eu, aratand la timp, fidel, momentele importante din viata echipei. Sincer, iminenta plecare a Astrei din Ploiesti ar trebui sa nu ne bucure pe noi, petrolistii, ci sa ne faca sa zambim amar dupa zilele in care Ploiestiul, patria noastra, era printre catedrele de fotbal ale soccerului autohton. Ceea ce, sa fim sinceri, nu este deloc la indemana oricarui municipiu! Iar treaba cu fatuca asta – una murdara, care pe tine te-ar fi parpalit saptamani intregi! – ei bine, mi-e tare greu sa-ti raspund asa, in 2 cuvinte, dar din moment ce, odata, sub privirea mai multor confrati de breasla, a anuntat: “Tibilica (Selymes), la despartirea de Astra, cu totii te vom urma, neconditionat”, pentru ca dupa o perioada sa se fofileze la umbra pilelor cu care a si venit in “9 Mai” si sa ramana “in paine”, asta nu face decat sa o coboare in ochii mei decat drept o vremelnica floare de colt, demna doar de anotimpul in care traieste! Niciodata, insa, o prezenta perena! Sa fi reusit sa te lamuresc?

 4. Florea adrian

  Cristi nu credeam ca te bucuri doar la adusul unor echipe cu staif in Ploiesti. Si daca stam sa ne gandim astra a stat in liga 1 2 ani cand Petrolul nu era. Cu ce m-a bucurat ca au fost echipe cu staif in Ploiesti daca performanta nu a facut acest club care o sa plece la Giurgiu?
  Pe mine ma intereseaza sa vad o echipa care face performanta sau macar isi doreste acest lucru nu sa vad echipe cu staif de liga 1.

  • Probabil ca, in contextul ploiesteanului doritor de fotbal, ai dreptate! Numai ca, personal, m-am bucurat pentru situatia creata fie doar si pentru faptul ca Astra juca in Ploiesti si imi dadea prilejul sa scriu mai multe despre sportul in urbea mea! Ori, personal, din asta traiesc!

 5. Mda, insa incapatanat, raman la parerea mea: bine ca se duce, numai sa se duca odata! Cu totii, adica! Poate asa s-or ridica alte echipe prahovene, care anunta deja performanta. Le astept, sa vedem…

 6. Intai sa le vedem ridicate si apoi, cu siguranta, vom discuta de pe alte pozitii!

 7. Sincer, nu inteleg de ce nu se manifesta mandria locala ca Ploiestiul, un oras relativ mic, are doua echipe de Liga 1. Si Clujul are, un oras un pic mai mare, ce-i drept, dar banuiesc ca acolo nu exista decat rivalitati sportive.

  • Sincer, ca sa incep exact ca tine, nici eu nu inteleg deloc aceasta anomalie! Petrolul este, fara nicio discutie, echipa fanion a urbei si a judetului – gen “U” Cluj – iar Astra putea linistit sa aiba statutul ei de echipa privata, precum CFR Cluj!

 8. Sincer, ca sa pastrez nota, asteptam un “foc de artificii” in aceasta dupa-amiaza :grin:

Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>