N-ar fi deloc rău!

Astăzi, pe seară, am citit editorialul colegului Cristi Geambașu de la Gazeta Sporturilor intitulat “Celălalt Iordănescu”. O pledoarie pentru valoarea tânărului antrenor Edi Iordănescu, secundul lui Ilie Stan de la Steaua. Ambii puși pe liber, astăzi, de către mult prea grăbitul Gigi Becali. Lecturând materialul m-am gândit că nu ar fi deloc rău ca Edi să poată ajunge să antreneze Petrolul, mai ales că el a și jucat pentru culorile galben-albastre în sezonul 2002-2003! Și, din câte îmi amintesc, a făcut-o din toată inima, fără mofturile și vedetismele unui fotbalist care revenea în fotbalul românesc după o experiență trăită în străinătate! Mă gândesc și la această variantă, entuziasmându-mă vârsta lui – 33 de ani! – tinerețea și ambiția acestuia putând aduce acel declic în rândul Petrolului. Este doar o variantă! Voi propuneți vreuna? Iată, în continuare, textul lui Cristi!

Celălalt Iordănescu

Edi Iordănescu este fiul cel mai mare al lui Puiu Iordănescu. Dar nu numai atît. Condiţia de fiu al unuia dintre cei mai importanţi antrenori români nu l-a ajutat neapărat în viaţă pe Edi, dar i-a creat un confort material în copilărie şi în adolescenţă la care mulţi ar fi rîvnit. Nu a fost ceea ce se cheamă o beizadea, deşi la un moment dat amorul lui cu o cîntăreaţă a ocupat pagini în tabloide. Juniorul a avut chiar şi o carieră de fotbalist, totuşi fără rezultate săpate în memoria mulţimilor. A trecut mai întîi pe la Steaua, ca junior, mai apoi ca senior. A încercat după aceea în Grecia, la Panionios. Au urmat Unirea Focşani, Rapid, Rocar, Alki Larnaca, Petrolul şi, în sfîrşit, la FC Vaslui, pe cînd echipa lui Adrian Porumboiu de-abia făcea ochi în fotbalul românesc.

Edi Iordănescu nu a moştenit talentul de fotbalist al părintelului său – nici Jordi nu l-a concurat pe Johan Cruyff, asta-i viaţa! -, iar după ce a renunţat să mai joace s-a apucat de antrenorat. O meserie grea. O meserie şi mai grea avînd în spate antecedentele familiale. Cînd ai un tată declarat antrenorul secolului, una şi aceeaşi persoană cu omul care s-a aflat la un penalty distanţă de semifinalele Cupei Mondiale, începi cu un handicap. Tot ce faci, tot ce spui este filtrat, comparat, disecat. La 33 de ani, Edi a apucat să antreneze cîteva etape Steaua, de fiecare dată ca interimar care aparţine unui interimat gigantic demarat sub stăpînirea lui Gigi Becali. Oamenii care se pricep la teoria fotbalui spun că tînărul Iordănescu este pasionat şi pare să aibă harul unei meserii dificile pe care o poţi practica şi fără să fi fost un mare jucător. La extrem, pur şi simplu fără să fi fost fotbalist. Aici replica lui Mourinho rămîne fundamentală: nu trebuie să fi fost cal ca să fii un bun jocheu!

Edi Iordănescu nu s-a sfiit să-şi contreze patronul atunci cînd acesta îşi sfătuise echipa să o ia pe jos spre Bucureşti în cazul unui rezultat prost cu “U” Cluj. La scurt timp a venit declaraţia lui Edi care evalua ca minime şansele Stelei la titlu. Mulţi au citit tupeu în replicile lui, inclusiv Generalul, care nu s-a ferit să-şi urecheze odrasla în media după episodul Cluj. Fiul a rămas ferm pe poziţie, dar şi-a argumentat disidenţa. Astăzi, Ilie Stan este antrenorul atent să aplice indicaţiile tehnico-tactice ale managerului Becali, iar secundul Edi Iordănescu este omul care îşi asumă declaraţiile incomode – falimentul echipei MM Stoica-Rony Levy, optimismul demobilizator care domnea peste lotul stelist înaintea meciului de la Tîrgu Mureş. Mîine, este posibil ca rolurile să se schimbe, fiindcă lui Gigi îi plac persoanele care îi cîntă în strună, dar îi apreciază pe cei care au curajul să-i spună adevărul. Adevărul este că Edi Iordănescu s-ar putea afirma ca antrenor în altă parte decît la Steaua. Cu sau fără binecuvîntarea tatălui. Apoi va şti dacă Steaua se refuză sau nu.


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>