Dream team? Mai avem de stat! Puțin?

SC Vaslui – FC Petrolul Ploieşti 3-0 (1-0)
Stadion: “Municipal” Vaslui. Marcatori: Sânmărtean (21), Sburlea (70), Niculae (82).
SC Vaslui: Coman – Milanov, Varela, Charalambous, Sălăgeanu – Antal (65 Caue), N’Doye, Stanciu, Sânmărtean (74 Zsiga) – M. Niculae (86 Buhăescu), Sburlea. Antrenor: Marius Şumudică.
Petrolul: Bornescu – Alcenat, Szukala, Yamissi, Guilherme – Boudjemaa, Mustivar (58 Cristescu), Marinescu, Cristea – Younes (66 Bokila), Grozav (58 Opriţa). Antrenor: Mircea Rednic.
Cartonașe galbene: Varela (40)/ Alcenat (26), Younes (49), Boudjemaa (85). Cartonaș roșu: Cristea (31). 

Au arbitrat: Adrian Cojocaru (Galați) – Valentin Avram şi Emil Marinescu (ambii din București).
Observatori: Mircea Cezar Ionescu şi Cornel Sorescu.
Jucătorul meciului: Lucian SÂNMĂRTEAN.

Ufff… Ce duș rece am suportat aseară! Ce înfrângere umilitoare și categorică… Ce frustrare ! Am plecat spre Vaslui care mai de care mai optimiști, drumul de aproape 300 de kilometri părând mai degrabă unul al marilor speranțe așa că cele 40 de grade din termometre le-am suportat cu stoicism! Chit că aerul condiționat de la mașină s-a dovedit chiar prietenos am avut 3-4 senzații neplăcute de transpirație și apoi de uscare instantanee! Oricum, la finalul timpului de joc, privind tabela și pe cei 5-6000 de localnici bucuroși, am ajuns din nou precum buretele, aerul aproape irespirabil din cauza căldurii acumulate peste zi plutind peste sufletele cernite ale iubitorilor de galben și albastru.

Multă lume va spune că totul nu a fost decât o banală bătălie dintr-un lung război care se va termina în pragul verii viitoare. Așa o fi, chit că acest duel de la Vaslui face parte dintre acelea cu miză aproape dublă, FC-ul din localitate fiind una dintre formațiile înscrise în bătălia pentru titlu și trofeul Cupei României. Fără să vreau a fi “Gică Contra”, din păcate, trebuie să amendez ALT JOC AL PETROLULUI decât cel de sâmbăta trecută. O să spuneți că Ceahlăul nu este și nu va fi niciodată FC Vaslui. Că jocul moldovenilor lui Pinalti a fost ”varză” pe lângă cel al omologilor lui Porumboiu, cu Sânmărtean făcându-l uitat definitiv pe Wesley! Că ne-a lipsit șansa, că arbitrajul a fost vădit de partea gazdelor, că am avut fotbaliști accidentați, etc. Toate, la grămadă, ar trebui să arate o conspirație divină pe care Mustivar&Co. le-au trăit cele 90 de minute. Nimeni nu vorbește, însă, despre infatuarea exagerată a petroliștilor, de jocul acestora “pe călcâie”, chiar de senzația existenței subestimării flagrante a adversarului. Plusând, cazarea bună, transportul VIP, prima de după meciul cu pietrenii plătită la zi, mesele de socializare, atenția deosebită… Toate, absolut toate, ar fi trebuit să arate fața nefardată a unei echipe “pe val”, ținută în puf și răsfățată de către toți cei care simt alături de ea! Numai că, una-i una și alta-i alta… Petrolul a dezamăgit crunt, nu neapărat pentru că a pierdut. Ci doar pentru simplul motiv că a făcut-o urât, fără să se dedice complet, fără inimă și ambiție! În poartă, Bornescu nu a mai fost decât rareori “Golden Pepe”! Pe benzi, în apărare, Alcenat și mai ales Guilerme au părut din alt film, oricum unul prost de tot, cu final dinainte cunoscut. În centrul defensivei același tern Szukala dar și unul dintre cele două plusuri ale echipei, francezul Yamissi. La mijloc, Marinescu cu bune dar și destule rele, Mustivar și Boudjemaa zbătându-se ca peștii pe uscat iar Cristea, mai degrabă cu gândul la altceva! Sau altcineva! Atacul, zisa forță a echipei, a arătat lentoare și evoluție previzibilă, atât de aplaudații de săptămâna trecută, Younes și Grozav, părând ieri frâne ale fazei ofensive! Mi-a plăcut Bokila, numai că cele 15 minute cât a evoluat s-au dovedit prea puține pentru a și concretiza. Poate altădată!

Nu vreau să fac proces de intenție nimănui. O fi fost doar un simplu joc prost al elevilor lui Rednic, nimic altceva. Numai că, așa este corect, după 5-0 și elogii fără număr să urmeze criticile după finalul de la Vaslui. Poate, cum necum, din imaginile revăzute dar și din criticile colegilor din mass-media să se ajungă la o normalitate în viitor. Unul pe care fanii echipei îl văd roz de tot iar obiectivul care presează al naibii de tare este precum piatra de moară. Știu că mulți dintre voi se vor lega de gafele arbitrului! Este purul adevăr dar trebuie să ne obișnuim cu asta de vreme ce orice echipă grea a campionatului este vânată la propriu în meciurile cheie. CFR Cluj a fost clienta preferată a anului trecut, Vasluiul este continuatoarea. Mecanismul perfid și cinic al stabilirii campioanelor în cancelariile de la CCA produce greață și nervi, orice decizie luată în acest sens contând atunci când se va trage linia finală! Amintiți-vă doar cele trei avertismente acordate inutil Petrolului, la acel sec 5-0 cu Ceahlăul! Cartonașe date doar pentru VIITOR! Oricum, repet, chit că a fost dezavantajată de arbitraj, Petrolul a arătat aseară ca o echipă mică, de pluton, care și-a schimbat mentalitatea de învingătoare după numai 7 zile! Păcat și trist… Cele scrise și văzute, cu eliminarea dictată extrem de ușor lui Cristea, cu iertarea de “roșu” a lui Varela, cu ratarea inexplicabilă, la 0-0, a lui Gicu Grozav, toate la rând nu mai valorează acum mai mult decât o ceapă degerată! Pentru a o putea consuma cu plăcere, ea, ceapa, trebuie lăsată la temperatura camerei ceva vreme! Extrapolând, Petrolul trebuie lăsată câteva zile și apoi susținută din plin – ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat! - sâmbătă, de la 21:30, pe “Ilie Oană”,  în fața fostei campioane, Oțelul Galați.  Așa fac adevărații petroliști!

Absolut incredibil, înaintea meciului de la Vaslui fanii Petrolului – ajunși destul de devreme și ținuți incredibil în parcarea arenei! – au fost direcționați spre poarta de la peluza cu tabelă cu numai 20 de minute înintea debutului partidei! Uluitor, chit că erau mai bine de 500 de fani, intrarea s-a produs printr-un singur turnichet, jandarmii și stewarzii blocând pur și simplu intrarea în arenă, astfel încât,  într-un sfert de ceas, nu intraseră decât 200-250 de ultrași! Logic, aș zice, s-a creat o busculadă teribilă iar oamenii plătiți să asigure legea au început ce știu cel mai bine, adică să-și etaleze bastoanele și spray-urile din dotare, ajungând efectiv să-i calce în picioare pe tinerii componenți  al galeriei Petrolului (foto: www.vrn.ro) De altfel, presiunea crescând exponențial, președintele Andi Crângu a coborât la nivelul gazonului și, întreaga primă repriză, a încercat și reușit să țină situația sub control!

Loja destinată oaspeților s-a dovedit neîncăpătoare! I-am văzut pe Florian Walter, miliardarul despre care se vorbește atât de mult, Iulian Bădescu, primarul Ploieștiului, Dan Capră, finanțatorul echipei, Andi Crângu, președintele galben-albaștrilor, Ilie Mălureanu, fost oficial al lui “U” Cluj, prieten cu Walter, Dan Rusu, patronul firmei Mercury Lighting, Alexandru Șerban, managerul restaurantului Star, Gabi Drăghici, directorul general de la Algabeth SRL, Cosmin Păduraru, director la Monticor SRL  (ultimii doi fără loc în lojă) , etc, etc. Probabil că niciunul nu a savurat jocul Petrolului… Poate sâmbătă!

La conferința de presă de după joc, antrenorii Rednic și Șumudică s-au prezentat cu stări de spirit complet diferite. Iată ce au declarat aceștia:

Mircea Rednic, antrenor FC Petrolul: “Nu am mai fost aceeaşi echipă agresivă, primele două goluri au fost cadouri făcute de noi. În primul rând e vina noastră, în al doilea rând e vina arbitrajului. Cristea a luat roşu mult prea uşor, Varela trebuia să fie şi el eliminat. E foarte greu să joci la Vaslui în 10 jucători. Şi la golul doi a fost fault la Marinescu. Am spus după meciul cu Ceahlăul să rămânem modeşti pentru că va fi un campionat lung. Am avut ocazii, am tot sperat că putem reveni. Hamza şi Grozav s-au antrenat doar ultimele două zile, dar și-au exprimat dorința de a juca. Nu am mai avut aceeaşi prospeţime, agresivitate, nu am mai putut face acelaşi presing și acest lucru s-a văzut. Sunt mulțumit de felul în care a intrat Bokila în meci. Este un atacant interesant, care, cu puțin noroc, putea să și înscrie. Nici Yamissi nu s-a mișcat rău. În schimb, Alcenat a făcut și lucruri bune, dar a și dezamăgit în unele momente. Guilherme a fost prins deseori pe picior greșit, dar nu am alte soluții în banda stângă, întrucât Grecu este în continuare accidentat.”

Marius Șumudică, antrenor FC Vaslui: “În primul rând vreau să îmi felicit elevii pentru jocul prestat. Aș fi ipocrit dacă aș spune că nu sunt mulțumit după această partidă. I-am urmărit atent pe cei de la Petrolul, în prima etapă, când au adoptat un presing în treimea adversă, iar publicul i-a împins efectiv de la spate, obținând o victorie confortabilă. Am salutat galeria oaspeților după meci, merită tot respectul acești băieți, care au bătut 300 de km pentru a-și vedea favoriții. Sunt un tip care gustă glumele, chiar dacă ele nu reflectă realitatea. Nu este prima dată când mi se adresează aceste scandări, nu găsesc acest lucru normal, deoarece suporterii Petrolului ar trebui să fie mai degrabă atenți la jocul echipei, și nu la alte aspecte de pe marginerea terenului. Nu merg la Istanbul să mă apăr. Sunt un adept al sistemului 4-4-2, nu știu dacă vom reuși să înscriem pe terenul lui Fenerbahce, dar sigur nu vom închide jocul. Prin pierderea lui Wesley am câștigat vestiarul! O să vedeți că am dreptate!”


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>