Nu “Turcul plătește” ci “Plătiți-i Turcului”! (articol apărut în cotidianul Telegrama)

FC Brașov – Astra Ploiești 1-2 (1-2)

Stadionul: “Tineretului” Brașov. Spectatori: circa 3000. Marcatori: Cr. Munteanu (3, penalti)/Găman (26, penalti), Fatai (37).

FC Braşov: Taborda 5 – Velayos 5.5, Lazăr 5.5 , Cr. Munteanu (cpt) 5.5, Cr. Ionescu 5 – Mateiu 6, Tameş (13 Olariu 3), Madeira 3 – I. Popa  6 (72 Brata 5.5) – Hadnagy 5.5 (29 Viveiros 6), Batin 6.5. Antrenor: Ionuţ Badea.

Astra: Lung 5.5 – Măţel 7, Melinte 6, Găman (cpt) 6.5, Bărboianu 4 (16 Morais 6.5) – Enache 6, Seto 8, Seydu 6.5, Di Stefano 6.5 (78 A. Mureșan) – Ivanovski 7.5, Fatai 7. Antrenor: Gheorghe Mulțescu.

Cartonaşe galbene: Batin (69), Brata (89), Madeira (58, 90+3) , Viveiros (90+2)/ Bărboianu (3), Morais (59).

Cartonaşe roşii: Olariu (24), Madeira (90+3).

Arbitri: Istvan Kovacs 6.5 (Carei) – Andrei Constantinescu 7 (București) și Daniel Hulubei 7.5 (Vaslui).

Observatori: Ionuţ Calancia și Nicolae Marodin (ambii din București).

Jucătorul meciului: Takayuki SETO.

Astra Ploieşti a învins, luni seară, în deplasare, cu scorul de 2-1 (2-1), echipa FC Braşov, într-un meci contând pentru etapa a V-a a Ligii I.

Chiar dacă a schimbat cartierul, Gheorghe Mulțescu a rămas cu proverbialul său renume de resuscitator. Din cinci antrenamente și o poziționare nouă a echipei, cu propria-i filozofie despre fotbal, “Turcul” a rămas cu toate punctele
puse în joc, aruncând “stegarii” în ghearele deznădejdii. Partida în sine a avut câteva momente speciale, despre care merită să vorbim. În primul rând, asta-i cât se poate de clar, prezența la meci a patronului Ioan Niculae a avut efectul scontat! Absent de la toate jocurile echipei sale în această ediție de campionat, restant și la plata salariilor, miliardarul teleormănean a mizat pe
elemental surpriză și – odată cu venirea sa – a redeclanșat ambițiile. Întărâtați la propriu, alb-negrii au gestionat destul de bine acest meci, chit că debutul a fost unul catastrofal: Bărboianu a făcut o preluare pe piept înspre propria poartă iar Batin, extrem de percutant, i-a luat prim-planul fiind faultat în careu! Penalti clar, transformat fără probleme de CR: MUNTEANU: 1-0!Inexplicabil, brașovenii au făcut pasul înapoi lăsându-și adversarul să iasă din pumni, mai mult, intrând în corzi după 22 de minute atunci când Olariu a fost eliminat după ce l-a ținut în careu pe Takayuky – aproape să împingă în poartă mingea trimisă de Ivanovski – iar arbitrul Kovacs a indicat punctul cu var! Acolo de unde GĂMAN a șutat puternic, pe mijlocul porții, păcălindu-l pe Taborda plecat în plonjon: 1-1! Cu om în plus, Astra a pus stăpânire pe joc și, în minutul 38, rasatul FATAI i-a adus pe ploieșteni în avantaj, înscriind minunat la colțul scurt, bară-  gol, cu largul concurs al goal-keeper-ului brașovean:1-2!

După pauză, inexplicabil, a venit rândul astriștilor să facă pasul înapoi, chit că aveau un om în plus! Vreme de 5 minute am asistat la un adevărat asalt al gazdelor, numai șansa și pripeala galben-negrilor făcând ca oaspeții să nu fie egalați! În minutul 48, Mateiu a șutat de pe partea dreaptă, de la 13 metri, dar Silviu Lung a deviat mingea, cu greu, în butul drept! Un minut mai târziu, Cristi Ionescu a șutat formidabil, de la 25 de metri, dar același Silviu Lung a respins spectaculos! După alte câteva secunde, la faza imediat următoare, Velayos a pasat în adâncime, însă Melinte și Batin nu au ajuns să împingă mingea în plasă!A fost momentul în care Dinu Gheorghe, președintele Astrei, s-a ridicat de pe banca rezervelor și a gesticulat spre apărători iar Mulțescu – în inconfundabilu-i stil! – a trântit de pământ sticla de apă pe care o ține mereu în mână! De parcă așa trebuia să se întâmple, fotbaliștii Astrei s-au trezit parcă dintr-o uluială și au început să construiască, lăsând mingea să zburde cât mai mult! Nu au întârziat să apară ocaziile mari, în minutul 76 – după o centrare bună a lui Enache – Kehinde Fatai a preluat minunat la 7-8 metri dat a fost blocat de Taborda în ultimul moment! Tot Fatai a fost la originea unei faze litigioase, un minut mai târziu, dar arbitrul Kovacs a lăsat jocul să continue fără a indica penaltiul ce se impunea la intervenția brutală a lui Cr. Munteanu! Nu a făcut-o nici în minutul 82, atunci când Batin a fost faultat în careu de către Junior, așa încât, la final, gazdele au avut “apă la moară”! Dacă dădea penalti și se marca, vedeam reacția vehementă a astriștilor. Așa… bucuria finală a fost pentru Dinu (Vamă) Gheorghe! Prietenii știu de ce!

* Atât la începutul jocului cât și la pauză, patronul Ioan Niculae s-a întreținut cu președintele executiv Gheorghe Dinu, în apropierea lor fiind prezent și președintele comitetului director, Petrică Buduru. Cert este că, la fiecare atenționare a patronului, în varii momente ale discuției, Dinu “Vamă” l-a tras pe acesta departe de urechile lui Buduru, sporind parcă o tensiune despre care se tot vorbește pe la club! Noi nu credem!

Iată și declarațiile celor doi antrenori:

Gheorghe Mulțescu: “Am avut un meci foarte greu, iar pregătirea acestuia a fost dificilă întrucât Astra suferă la acest moment datorită marilor probleme legate de efectiv! Totuși, filozofia mea de a juca a adus roade și am reușit o victorie mare! Am început, practic, de la 0-1, am întors rezultatul iar, în stilul cel mai pur românesc posibil era să fim egalați după pauză, chit că jucam cu un om în plus! Am arătat că astăzi am fost mai subțiri în superioritate! Sper să corijez erorile din acest meci, să încerc să orientez echipa spre performanță! O echipe care, trebuie să o spun, nu stă foarte bine la parametrii fizici, ce
să mai vorbesc despre numărul de fotbaliști…”

Ionuț Badea: “N-am avut parte de o evoluție extraordinară contra Astrei, pentru noi sunt acum niște momente grele pe care trebuie totuși să le traversăm. În cea de-a doua repriză, echipa s-a dăruit, a vrut mult și am împins jocul în jumătatea adversă. Din păcate, ieșirea lui Tameș s-a simțit. Cred că pe final am avut un penalti mai clar la Batin decât cel acordat Astrei, dar arbitrul nu a văzut nimic”. Acesta s-a arătat și mai mâhnit de accidentarea suferită de Iulian Tameș, care l-ar putea scoate mai multă vreme din circuit pe fotbalist: “Accidentarea lui Tameș ne schimbă toată strategia de joc, va trebui să improvizăm. Îmi pare rău, era într-o formă foarte bună în acest moment. Nu mi se pare nefiresc că suporterii au fost nemulțumiți, nici eu nu sunt
mulțumit, dar fiecare partidă are propria ei istorie! Buga este un fotbalist cu experiență, ne-a lipsit mult, dar asta este, jucăm cu ce avem”!

 

 

 

 


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>