Între ambiție și dorință există realitate (articol publicat în cotidianul Telegrama)

La sfârșitul săptămânii trecute, feriți de arșița care înmuia și sufletul d-apoi fizicul, am avut o discuție cu Grigore Sichitiu,
fostul președinte al Rapidului, actualul “executiv” al Fortunei Brazi. “O echipă care-și propune să arate partea frumoasă a oricărui început și să ajungă, într-un timp relativ scurt, un jucător de bază în ceea ce privește activitățile de scouting și de creștere a tinerilor fotbaliști în Prahova” a început Sichitiu, dezvoltând din primul moment tema acestui interviu.

Reporter: De unde și până unde Fortuna Brazi? După atâtea oferte din țările arabe dar și de la cluburi de primă mărime ale României ați ajuns să lucrați pentru o entitate nouă, chiar foarte nouă în perimetrul fotbalului mare românesc!

Grigore Sichitiu: În viață, am învățat asta de la oamenii care mi-au călăuzit pașii spre sport, spre fotbal, este bine să alegi criteriul care te reprezintă cel mai bine! Să lucrezi ceea ce-ți place cel mai  mult! _Fiind contactat de către Radu Călin, fondatorul și garantul acestui proiect nou, dar și de Virgil Munteanu, președintele echipei, am înțeles că aici îmi este locul! Că segmentul acesta al creșterii și educării fotbaliștilor în spiritul formării de oameni normali ai societății, plus acumulările evidente în plan fotbalistic, pot aduce satisfacții majore, în timp, atât investitorilor cât și elevilor și părinților acestora!

R: Concret?

G.S.: Ideea unui centru de excelență în fotbal, nu neapărat bombastic numit “academie”, am preluat-o și aprofundat-o vizitând Brazilia în urmă cu câțiva ani. Am văzut cum se fabrică acolo, pe bandă rulantă, fotbaliștii care împânzesc acum campionatele lumii! Sunt șase-șapte antrenori care lucrează un ceas-două cu un singur copil! Îl storc ca pe o lămâie, îl învață să pășească precum o face găina cu puiul ieșit din găoace! Este industrie, este ceva pur și simplu colosal! Se investește la greu și se câștigă pe măsură! OK, am înțeles că și tinerii de acolo au ceva genetic dar și în România sunt zeci, sute, mii de astfel de exemple care nu au șansa să ajungă nici măcar la o evaluare în vederea stabilirii potențialului pe care fiecare dintre ei îl au! Și atunci, în mod
logic, căutăm să facem noi pionieratul în materie: ne adresăm părinților din județ dar și din întreaga țară care își doresc feciori școliți la sânge, pregătiți fizic la sânge și antrenați la sânge, care să fie beneficiari de diplomă de terminare a liceului, de condiții de cazare și masă foarte bune, etc.

R: Unde va fi locația aceasta?

G.S.: Întreaga evaluare va avea loc pentru ocuparea locurilor în clasele de profil care vor fi formate la Centrul de Pregătire de la Nucet-Dâmbovița, bază sportivă achiziționată de către patronul Mihai Călin și care se află în aceste zile într-un amplu proces de modernizare și restructurare! Cei selectați vor avea parte de tot ceea ce este mai bun în vederea pregătirii și educării lor ca
oameni și ca viitori sportivi de top: școală, antrenamente, cazare, masă, toate plătite de noi! Patronul nostru nu concepe fotbalul fără școală iar accentual pus și pe învățătură este parte distinctă a programului! Vom avea mulți profesori, mulți antrenori, mulți scouteri! Toți vor munci pentru ca acești tineri să progreseze și să ajungă elemente de nădejde ale societății, fotbaliști cu nume! Există acolo un liceu special, recunoscut de Ministerul Învățământului, având cămine pentru locuit, săli de mese, de lectură, bibliotecă, etc. Totul este departe de agitația orașului, locul fiind special conceput pentru ca tinerii să se instruiască la cei mai înalți parametri!

R: De acest program beneficiază doar cei selectați în urma trialurilor de care aminteați?

G.S.: Nu! Dacă cineva consideră că are un “diamant” în ogradă, talent neșlefuit de 18-19-20 de ani, chiar și mai mic ori mai mare, și vrea să-l cizeleze – cu sau fără școlarizare – o poate face plătind cursul pedagogic de la Nucet iar la momentul în care tânărul în cauză este solicitat spre vânzare, oriunde, primește procent de minim 50% din afacere! Atențiune, fără ca fotbalistul să fie al Fortunei Brazi, fără nimic! Este fotbalistul lui X, cel care l-a adus pentru pregătire! Noi ne ocupăm doar de instruirea lui și încercăm să-i găsim angajamente! Atât!

R: Asta am înțeles! Dar cine se va ocupa de scouting? Dar de antrenorat?

G.S.: Am făcut câteva discuții cu foști petroliști, actualmente liberi, șomeri sau la pensie! Am discutat cu Edi Iuhas, cu Dincuță, cu nea Șoni Pall. Vrem să-i capacităm, chiar și la nivel onorific sau de imagine, pe frații Mircea și Virgil Dridea! Rezerva aceasta de mari personalități în domeniul imaginii fotbalului prin intermediul fostelor glorii ale Petrolului ne onorează și ne obligă! Dânșii ne pot ajuta mult, simpla numire ori prezență în fața cursantului putând aduce imense beneficii, în mai multe planuri! Iar antrenorii centrului vor fi dintre cei mai școliți și mai cu nume profesori, special instruiți pentru acest segment de muncă!

R: Domnule Sichitiu, nu am voie să nu vă întreb de ce se află Fortuna Brazi la originea acestui proiect și nu Petrolul, de exemplu, club cu tradiție și sute de fotbaliști proveniți prin Centrul de Copii și Juniori?
G.S.: Care CCJ, domnule, nu vedeți că sunt ani și ani de când Petrolul nu mai scoate niciun copil pentru echipa mare? Ce echipă mare, pentru nicio formație! Cine mai are bani și răbdare să aștepte formarea unui fotbalist? Acum, nu vedeți, se preferă magrebieni, brazilieni, africani, japonezi! Adică fotbaliști fabricați de-a gata! Fotbaliști școliți și pregătiți special pentru
campionatele bănoase ale Europei! 100.000, 500.000, 2 milioane, sunt bani care se iau, nu se dau! Sau, oricum, se dau doar pe sfert sau jumătate! Restul este business! Asta vrem să facem și noi, aici! Business! Să muncim și să propunem fotbaliști campionatului românesc, preponderent, și apoi campionatelor lumii! Am credința că România, în special bazinele fotbalistice din Prahova și Oltenia, pot aduce în prim-plan ceea ce noi vrem: copii și tineri cu un apetit deosebit pentru sport, pentru fotbal, pentru performanță! Ei sunt viitorul fotbalistic al României, noi doar le călăuzim pașii!


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>