Laio a furat victoria Petrolului (articol publicat în cotidianul Telegrama)

Gloria Bistrița – Petrolul Ploiești 1-1 (0-1)

Casetã

Stadion: “Gloria” Bistriţa. Spectatori: circa 1000. Marcatori: Laio (81)/ Cristescu (7).

Gloria Bistriţa: Dolha 8 – Peteleu 5 (46 ţircã 7), Tudose 7, Kanon 6.5, Reano 6 – Anton 6, Romario 6 – Zahiri 5.5, Predescu 6, Braganca 6.5 (80 Laio) – Bratu 4 (46 Curtuiuş 7). Antrenor: Nicolae Manea.

Petrolul: Bornescu 6.5– Achim 7, Galamaz 6, Geraldo 6.5, Guilherme 6.5 – Mustivar 6.5 (58 Hoban 6), L. Marinescu 6.5 – Opriţa 7, Cristescu 6 (86 Tony), Grozav 5.5 (67 Cristea 5.5)– Bokila 6. Antrenor: Mircea Rednic

Cartonaşe galbene: Kanon (89)/ Galamaz (40), Mustivar (54), Marinescu (67).

Au arbitrat: Marcel Bârsan 7 (Bucureşti) – Miclos Nagy 7 (Cluj) şi Mircea Orbuleţ 8 (Bucureşti).

Observatori: Nicolae Dobrescu (Bucureşti) şi Sajtos Laszlo (Sibiu).

Jucãtorul meciului: Emilian DOLHA.

Filmul meciului

min. 7: centrare dreapta Opriţa iar CRISTESCU reia cu capul, pe spate, în dreapta lui Dolha, 0-1!

min. 14: Guilherme şuteazã viclean, la colţul lung, dar Dolha reţine!

min. 25: cursã de 40 de metri Marinescu, pasã filtrantã pentru Opriţa şi acesta, rãmas singur cu portarul, şuteazã în el!

min. 34: perfect angajat de Cristescu, Grozav a tras puternic, cu piciorul stâng, de la 12 metri, dar Dolha a fost pe fazã respingând in extremis!

min. 45: aflat în formã, Dolha blocheazã din nou, fericit, în faţa lui Grozav, beneficiarul unei centrãri perfecte venite de la Achim!

min. 47: ajuns la 7-8 metri de poartã, în poziţie de singur cu portarul, Bokila a şutat „cu ochii închişi” exact în piciorul goal-keeper-ului Gloriei!

min. 57: centrare din flancul drept a lui Achim, mingea ajunge la 7 metri, pe vole, dar Grozav ezitã o fracţiune de secundã şi pierde oportunitatea golului, fiind blocat!

min. 65: Braganca centreazã, Guilherme respinge în corner

min. 69: scãpat în flancul drept, Curtuiuş a şutat la colţul lung, de la 11 metri, dar Bornescu a respins excelent!

min. 70: centrare de pe dreapta Opriţa iar Cristea, liber la 13 metri, a şutat din vole, peste poartã, în locul unui stop urmat de o execuţie plasatã!

min. 81: centrare de pe dreapta Ţircã iar LAIO, din 4 metri, a egalat cu o loviturã de cap: 1-1!

min. 86: de pe stânga, Cristea centreazã pe barã!

min. 87: centrare de manual venitã de la Opriţa iar Tony, din 4 metri, a şutat peste poartã!!!

min. 90+2: centrare din flancul stâng a lui Geraldo iar Opriţa, de la 6 metri, a lovit balonul cu capul, puţin pe lângã butul stâng!

La o orã înaintatã, pe un frig ce a amintit de zilele dulci de iarnã, Petrolul a arãtat la Bistriţa cã nu degeaba este consideratã una dintre echipele cu ştaif ale campionatului. Din pãcate, chiar dacã a dominat copios meciul şi a jucat ca la ea acasã -având nu doar o posesie mai bunã, dar şi un joc axat pe ofensivã – trupa lui Rednic nu a reuşit sã se impunã, pierzând alte douã mari puncte în economia campionatului…

Intratã în teren decisã sã termine cât mai repede socotelile cu gazdele, echipa ploieşteanã s-a aşezat temeinic în jumãtatea bistriţenilor, golul picând repede prin reuşita de mare fineţe a lui Cristescu. Apoi, în deja cunoscutul stil vãzut la meciurile din deplasare, elevii lui Rednic şi-au supus adversara unui presing continuu, dar din pãcate steril, marile ocazii ale primului mitan purtând pecetea lui Guilherme, Opriţa şi Grozav (2). De remarcat cã elevii lui Nae Manea nu au reuşit sã tragã niciun şut pe spaţiul porţii lui Bornescu, lãsând senzaţia cã atacul, în special Bratu, se afla în recreaţie!

Repriza a doua a început cu o altã distribuţie pentru gazde. Au fost lãsaţi pe bancã Bratu şi Peteleu –jaloanele primelor 45 de minute – şi au intrat Curtuiuş şi Ţircã, primul, golgheterul sezonului trecut! Jocul s-a animat şi în jumãtatea Petrolului, la mijlocul reprizei înregistrând o primã ocazie, cu Braganca centrând înşelãtor iar Guilherme, atent, respingând în corner! Apoi, marea ocazie a lui Curtuiuş (69) i-a trezit pe fotbaliştii ardeleni, pofta egalãrii apãrând în ultimul sfert de orã. Aşteptat, zic eu, de vreme ce în aceastã perioadã echipa lui Rednic s-a obişnuit sã piardã puncte preţioase în acest tur.

Cã existã o problemã în acest sens, asta este cât se poate de clar! Ce nu reuşesc sã pricep este însã lejeritatea cu care se rateazã ocazii dupã ocazii şi lipsa de concentrare a defensivei în aceste ultime 10 minute de joc. De asemenea, admit cã lipsa de formã a lui Grozav şi indolenţa în joc a lui Cristea ar fi singurele tare ale antrenorului huiduit la final de meci. De altfel, în afara acestor scandãri legate de demisie, care nu-i onoreazã, cei 60-70 de suporteri prezenţi la Bistriţa au fãcut o demonstraţie de forţã arãtând cine dominã provincia la acest capitol. Cert este cã, volens-nolens, presiunea pentru jocul cu Steaua a crescut imens, soarta mai multora dintre galben-albaştri fiind legatã, cu siguranţã, de meciul cu echipa lui Reghecampf. Dar, pânã atunci, mâine, de la 21:30, Petrolul joacã pe “Ilie Oanã” cu Damila Mãciuca, una dintre surprizele plãcute ale Cupei României.

* Nu am înţeles deloc motivul pentru care Soni Mustivar, unul dintre pionii echipei, a fost schimbat în minutul 58 în contextul în care primise cartonaş galben cu câteva minute înainte!  Era al patrulea şi, implicit, acesta ar fi fost suspendat pentru jocul cu Steaua. Numai cã, dacã ar mai fi luat încã un galben pe final – şi implicit roşu! – acesta ar fi putut sã-şi ispãşeascã pedeapsa în jocul de Cupã, rãmânând sã joace cu roş-albaştrii duminica viitoare! Sã nu fi ştiut asta Rednic? Sau, şi mai bine, el ar fi trebuit sã cunoascã situaţia de fapt?

* Cu o zi înaintea partidei, fotbaliştii Gloriei şi ai Petrolului au petrecut câteva ore de relaxare între douã antrenamente. Bistriţenii au ales un club unde au încins o partidã de biliard iar ploieştenii – cazaţi la luxosul hotel de cinci stele Metropolis – au ales liniştea din afara Bistriţei deconectându-se în jurul lacului de la Sigmir. Gazdã perfectã le-a fost fundaşul Sebastian Achim, fostul fotbalist al Gloriei. Acesta a propus locul cu pricina în amintirea perioadei în care a jucat la Bistriţa, el fiind un profesionist în domeniul pescuitului!

Declaraţii dupã meci

Nicolae Manea (Gloria): „Am întâlnit o echipã bunã, care în prima reprizã a dominat clar jocul. La pauzã am avut o discuţie cu jucãtorii şi le-am reproşat faptul cã sunt total nemulţumit de modul cum s-au prezentat, adicã fãrã vlagã, fãrã dorinţã. Eram conştienţi de faptul cã dacã laşi Petrolul sã joace îţi creeazã probleme, aşa cum s-a întâmplat în prima reprizã. În actul secund spun cã puteam câştiga cu puţinã şansã, dar mã declar mulţumit de rezultatul partidei, e un scor echitabil”.

Mircea Rednic (Petrolul): “Am avut un meci la îndemânã. Am dominat acest joc, ne-am creat multe ocazii, dar am ratat cu atâta uşurinţã. Eu chiar nu-mi explic ce s-a întâmplat astãzi. Chiar dacã Dolha a fãcut un meci bun, la ocaziile pe care le-am avut trebuia sã mai înscriem douã-trei goluri. Au fost unele momente de neconcentrare în faza porţii. A venit o fazã care nu anunţa nimic şi am luat un gol care putea fi  evitat. Noi am pierdut douã puncte astãzi, nu Gloria a câştigat un punct. şi astãzi au intrat unii jucãtori cãrora le-am oferit o şansã, dar trebuie sã înţeleagã cã nu mai merge aşa. Nu am ce sã le reproşez jucãtorilor, şi-au creat ocazii, dar fotbalul te pedepseşte dacã nu punctezi”.


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>