Bre, i-am umilit! (articol publicat în cotidianul Telegrama)

Galatasaray Istanbul- Petrolul Ploieşti 0-2 (0-2)

Stadion: “Metin Otkay Sport Complex” Istanbul. Spectatori: circa 200. Marcator: Younes (13 pen, 14).

Galatasaray: Ufuk Ceylan (46 Eray Işcan) – Sabri Sarioglu, Cris, Gokhan Zan, Caglar Birinci – Yekta Kurtuluş, Ceyhun Gulselam (81 Gokhan Kuzay), Felipe Melo, Furkan Ozcal – Engin Baytar (81 Burhan Yildiz), Mertan Caner Ozturk (30 Erdi Guncan, 57 Sadik Ciftpinar). Antrenor: Fatih Terim.

Petrolul: Povilas (46 Hamutovski) – Avogadri (46 Timisela), Galamaz, Hoban, Grecu (46 Guilherme) – Boudjemaa (46 Opriţa), Marinescu, Mustivar (76 Konecny), Morar (46 Cristea) – Younes (58 Cristescu), Bokila (67 Tony). Antrenor: Mircea Rednic.

 

În stil de mare echipă, Petrolul şi-a făcut treaba în acest meci amical disputat la Istanbul, pe terenul de pregătire al Galatei din cosmopolitul cartier „Florya”: a venit, a jucat, a câştigat! De plecat spre ţară a făcut-o doar a doua zi, pentru că imediat după joc elevii lui Rednic s-au deplasat în partea asiatică a oraşului, mai precis pe “Sukru Saracoglu”, arena unde, cum se ştie, România s-a impus, 1-0 (1-0) în faţa echipei naţionale a ţării gazdă.

Visul oricărui ”petrolist”, acela de a ajunge să vadă pe viu un astfel de meci internaţional cu o echipă precum cea a Galatei, a ajuns, iată, o plăcută certitudine. Izbânda obţinută de o manieră tranşantă, fără complexe, chiar autoritar, a entuziasmat asistenţa. Chit că partida a putut fi urmărită la faţa locului doar de persoanele acreditate sosite din România şi de mass-media, imaginile cu reuşitele lui Younes au putut bucura toată suflarea galben-albaştrilor care aştepta cu sufletul la gură un deznodământ favorabil.

Coach-ul Petrolului a început partida cu italianul Avogadri în flancul drept al apărării, schimbându-l la pauză cu olandezul Timisela. Şi slovacul Konecny a fost încercat, acesta luându-i locul lui Mustivar pentru ultimul sfert de oră. Dacă vorbim strict despre cei trei, ultimul pare să aibe cea mai mică şansă de a rămâne în lot, ambii apărători dreapta urmând a mai fi urmăriţi şi în această săptămână. Rămâne de văzut ce îşi doreşte Rednic: un fundaş fără travaliu mare dar stăpân al postului sau un omolog care să facă şi faza ofensivă, cu o atenţie diminuată, fireşte, la capitolul pentru care este angajat.

Gândind un sistem 4-4-2 parcă mai aproape de potenţialul lotului, antrenorul ploieştenilor a avut motive de satisfacţie, mai toate atacurile otomanilor fiind barate departe de poarta lui Povilas. Iar cei 4 aleşi pentru a face tranziţia dintre defensivă şi atac s-au achitat bine de sarcini, lista titularilor din acest compartiment părând a fi, în sfârşit, rezolvată. Pentru ca atacul, sarea şi piperul fotbalului, să reconfirme statutul de lider al postului pentru Younes Hamza şi şansa mare a lui Bokila de a rămâne printre titularii postului.

Cu “împăratul” Fatih Terim în loja arenei, departe de “muritorii”tribunei, Galatasaray a arătat ca o formaţie impotentă, departe de statutul de echipă participantă în grupele Champions League. Acolo unde, peste numai o săptămână,acasă, va evolua împotriva CFR-ului din Cluj. Chit că din lotul Cim-Bon-Bon au lipsit jucătorii convocaţi la echipele naţionale, la meciul amical de vineri au evoluat toate celelate vedete în frunte cu Sabri, Cris, Gokhan Zan, Yekta Kurtuluş sau Felipe Melo. Cum nici Petrolul nu a avut întreaga distribuţie completă, Bornescu şi Gicu Grozav aflându-se în cantonamentul “tricolorilor” pentru jocul din acea seară, se poate vorbi despre un echilibru al şanselor, victoria galben-albaştrilor producând multă bună dispoziţie printre zecile de suporteri aflaţi în Turcia pe cheltuiala finanţatorului Florian Walter. Jovial, privind cum echipa sa se exprimă la un nivel european, acesta a admis că astfel de partide nu fac decât bine fotbalului, echipei, o nouă provocare fiind posibilă anul viitor, în martie, atunci când Petrolul încearcă antamarea unui nou amical de lux, de această dată împotriva unei campioane a Olandei, chiar în Ţara Lalelelor! Tema acestor întâlniri, sudarea unui colectiv care să fie obişnuit cu presiunea existentă la un meci internaţional, face din ambiţia patronului un laitmotiv de care orice iubitor al “lupilor” ar trebui să fie mândru!

Seară încheiată “en-fanfare”

Beneficiind de numai două ore şi jumătate până la fluierul de debut al englezului Howard Webb, delegaţia Petrolului a ajuns – cu antemergător – în peluza arenei “Sukru Saracoglu” înaintea “muritorilor de rând” obligaţi să-şi dea sufletul pentru a ajunge la întâlnirea cu “tricolorii” (un material mai amplu puteţi lectura în paginile“Telegramei” de mâine).

Împrăştiaţi în colţul peluzei, printre fanii români prezenţi la meci, elevii lui Rednic au făcut deliciul începutului de joc, mai mulţi suporteri ai echipei naţionale condusă de Piţurcă făcând poze cu ei şi cerându-le autografe! Mai toţi pronosticau un nou gol pentru colegul Grozav iar predicţia sosită în minutul 45 i-a înnebunit de fericire. Aflaţi umăr lângă umăr, Tony şi Opriţa s-au extaziat peste măsură, nigerianul fiind chiar extrem de fericit! La fel şi Morar dar şi Cristescu, cu toţii “încălzindu-se” la intonarea imnului naţional şi “dând în clocot”la reuşita colegului de echipă! Sincer, să-ţi vezi favoriţii umăr la umăr, comportându-se ca şi fanii lor din urmă cu 3-4 ore, merită o astfel de deplasare, repet, chinuitoare! Dar plină de satisfacţii profesionale şi nu numai! Citiţi-ne şi mâine, veţi vedea că merită!


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>