Doamna Chiajna, fată mare! (articol publicat în cotidianul Telegrama)

FC Petrolul Ploiești – Concordia Chiajna 0-0

Stadion: “Ilie Oană” Ploiești. Spectatori: circa 10.000.

FC Petrolul: Bornescu (fără notă, nu a avut ce apăra) – Achim 6.5, Galamaz 6.5, Yamissi 7, Guilherme 6.5 – Boudjemaa 7 (75 Opriţa 5.5), Mustivar 7, Marinescu 7 (cpt), Cristea 7 (82 Cesinha) – Bokila 6, Grozav 6.5 (61 Cristescu 5.5). Antrenor: Cosmin Contra.

CS Concordia: Cobrea 8 – Belu 7, Fl. Ilie 7.5, Ghionea 7.5, Bambara 7 – Popovici 6, Leca 6, Ispir 6.5, Serediuc 6.5 – Da Silva 5.5 (61 Zuluf 6), S. Pană (cpt) 7 (75 Purece 6). Antrenor: Ilie Stan.

Cartonașe galbene: Belu (40), Ispir (54), Ghionea (64).

Au arbitrat: Paul Unimatan 7 (Zalău) – Vlad Bârleanu 7.5 (Bucureşti) şi Gabriel Bârjac 7.5 (Zalău).

Observatori: Vasile Curt (Constanţa) şi Ion Neagu (Bucureşti).

Jucătorul meciului: Alberto COBREA.
Hmm… Ce înseamnă să crești în valoare, de la un an la altul! Mi-aduc aminte luna noiembrie a anului trecut: exact pe 5 noiembrie, în “9 Mai”, Petrolul scotea un punct mare în fața Astrei și imediat pierdea pe “Ilie Oană” în fața echipei din Târgu
Mureș! Câtă frustrare, câtă nebunie! După alte două etape, tot la Ploiești, Concordia Chiajna ne ruina visele de salvare de la retrogradare învingând Petrolul cu 4-3 după un meci ireal, în care ploieștenii conduceau cu 3-1 în minutul 85!

Luni seară, în fața aceleași echipe ilfovene, Petrolul a arătat fotbalul echipelor mari care se gândesc la meciuri europene și nu la evitarea retrogradării. Cu o posesie zdobitoare și ocazii de gol mari cât roata carului, elevii lui Contra s-au dovedit stăpânii partidei. Numai că, din păcate, chiar dacă voi folosi o expresie ultra tocită, mingea nu a vrut practic să intre în plasă! Chit că
Bokila a avut golul în vârful bocancului încă din primele secunde, mingea șutată de el de la 6 metri fiind respinsă uluitor de Cobrea, portarul trimis în teren de Ilie Stan în locul lui Niţă, portarul titular care – intrat în ultimele 6 luni de contract – a refuzat să semneze cu echipa ilfoveană!

Apoi, după alte câteva momente, Gicu Grozav a reluat spectaculos, din foarfecă, din pasa lui Cristea, din păcate pentru el finalizarea nefiind la fel de eficientă pe cât de impresionant a fost procedeul ales. Apoi, într-un forcing continuu, Bokila a luat o fază pe cont propriu, şi-a făcut balonul din preluare şi a șutat plasat, către colțul lung, numai că același Cobrea a deturnat mingea în corner! Nu trecuse jumătate de ceas și Petrolul și-a mai creat o ocazie mare, Grozav reluând pe lângă poartă, din fuleu plin, după ce Marinescu slalomase eficient, pe spațiu central, într-o cursă de 20 de metri! Singura ocazie mai acătări a Concordiei s-a produs atunci când Popovici a pătruns în viteză pe flancul drept, până aproape de linia de corner şi a întors inteligent către Pană, șutul acestuia fiind blocat de Manasse!

Toată lumea se aștepta ca internaționalul Gicu Grozav să deschidă scorul la cea de-a treia mare ocazie de gol avută numai că atacantul – după o preluare minunată, cu spatele la poartă, și o piruetă – a reluat slab, fără vână, isterizându-și fanii! “Prăjitura cu frișcă” a fost în mâna aceluiași fotbalist, un minut mai târziu, dar balonul centrat perfect de Cristea a fost reluat de șeptarul Petrolului, cu capul, puțin pe lângă poartă!

În mitanul secund elevii lui Ilie Stan au aglomerat deliberat careul lui Cobrea iar ocaziile galben-albaștrilor au fost din ce în ce mai puține, chit că ei au continuat să atace. În minutul 51, din flancul stâng, Bokila a centrat iar Fl. Ilie a lovit mingea cu mâna! Penaltiul nu a fost acordat fie și pentru faptul că arbitrul Unimătan nu era plasat deloc corect pentru a vedea infracțiunea!

În minutul 68 am notat cea mai mare oportunitate de gol a Petrolului, șutul lui Cristea ștergând butul stâng al porții salvatorului Cobrea! Acesta a mai avut un reflex de zile mari la şutul lui Guilherme din minutul 75, fiind aproape de gafa izbăvitoare pentru ploieșteni la centrarea lui Cristea, atunci el scăpând mingea în corner, aproape de stâlpul drept! Ultima ocazie majoră a Petrolului s-a produs în minutul 90+1, atunci Cesinha – intrat de 8 minute – ratând din 8-9 metri, lateral stânga, șansa unui mult mai adevărat gol decisiv! Ce cadou și-ar fi făcut brazilianul la cel de-al 100-lea meci sub soarele primei ligi…

Nu a fost să fie iar scorul final a găsit stări de spirit diferite în vestiarele combatantelor: euforie și mulțumire la oaspeți, tristețe
și frustrare la gazde! Adică, la fel cum săptămâna trecută se întâmpla după dubla victorioasă de sub Tâmpa! C-așa-i în fotbal! Nu am voie să nu remarc jocul perfect în apărare al echipei din Chiajna. Perfect strunită de un pedagog modern al zilelor noastre conștient că este foarte greu să te iei la trântă cu lupul – tu fiind un biet cățelandru! – trupa Concordiei s-a agățat, disciplinat, de orice balon, reușind să plece din “cazanul clocotit” fără să primească gol! Nicio noutate foarte mare, părea a spune “Iliesta” în minutul 90, echipa sa contabilizând deja 5 (cinci) partide în care nu a luat vreun gol! Aceasta este, clar, o performanță de vreme ce ilfovenii au jucat cu parteneri dintre cei mai “grei”: Oțelul Galați, CSMS Iași, Rapid, Steaua, Petrolul!Rămâne că sâmbătă, la Giurgiu, “lupii” să arate că remiza în fața Concordiei a fost un simplu accident și că valoarea echipei este cu totul alta. Există și o miză, duelul cu fosta trupă din Ploiești putând să demonstreze valoarea superioară a lotului condus de Cosmin Contra, cadoul pe care acesta îl aștepta la prima întâlnire cu suporterii nepereche ai Petrolului putând să fie primit, în week-end, în orașul de la malul Dunării! E loc destul!

 


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>