Similitudinea dintre “Black friday” şi “Lupii negri” (articol publicat în cotidianul Telegrama)

Gaz Metan Mediaş – Petrolul Ploieşti 2-0 (1-0)

Stadion: „Gaz Metan”. Spectatori: circa 1500. Au marcat: Astafei (20), Bawab (67 – penalti)

Gaz Metan: Pleşca 6.5 – Trtovac 7, Muth 7, Markovic 6.5 (38 Frăsinescu 6.5), Buzean 7 – Tahar 6.5, Breeveld 7 – Astafei 8, Eric 6.5 (cpt) (79 R. Zaharia), Llullaku 7 (63 C. Petre 6) – Bawab 7.5. Antrenor: Cristian Pustai.

Petrolul: Bornescu 6 – Avogadri 6, Galamaz 5.5, Yamissi 6.5, Guilherme 6 – Mustivar 6 (cpt) (75 Tony 5), Cristescu 5 – Opriţa 5 (59 Morar 5), Cristea 5 (46 Marinescu 6), Grozav 6.5 – Bokila 5. Antrenor: Cosmin Contra.

Cartonaşe galbene: Trtovac (30), Eric (39), Nicandro (45), C. Petre (73), Pleşca (88) – Bokila (15), Mustivar (39), Galamaz (67), Avogadri (90).

Au arbitrat: Iulian Dima 7 (Bucureşti) – Vladimir Urzică 6 (Piatra Neamţ) şi Florin Ciprian Danşa 7 (Oradea).

Observatori: Corneliu Fecioru (Bucureşti) şi Florin Bătrânu (Timişoara).

Jucătorul meciului: Victoraş ASTAFEI.

Doar 1500 de spectatori au admis să vadă la lucru echipa gazdă în derbiul cu fruntaşa Petrolul. Un meci de “ori, ori” pentru Cristian Pustai, antrenorul ardelenilor aflat cu un picior şi jumătate în dizgraţia conducătorilor medieşeni dar iubit cu patimă şi tratat cu respect de oamenii din zonă. O partidă catalogată drept unul dintre capetele de afiş al ultimei etape a turului, în realitate un joc aflat la discreţia singurei echipe care a vrut din tot sufletul să câştige. Sau, pentru cei care suferă alături de Petrolul, un meci fără pigment, tern, fad, sălciu…

Petrolul a arătat, vineri, faţa urâtă a fotbalului, părând o echipă fără vlagă, obosită şi dornică de a încheia cât mai repede socotelile cu turul de campionat. Fără să se gândească, probabil, că o repetiţie reuşită – chit că se producea departe de vulcanul de pe “Ilie Oană” – ar menţine-o în formă absolută pentru meciul de “care pe care” cu Concordia, mâine, la Ploieşti.

Alegând o formulă de echipă novatoare, desenată de la vestiar cu 3 jucători noi faţă de jocul câştigat în dauna clujenilor de la Universitatea, antrenorul Cosmin Contra a deconspirat, cel mai probabil, obiectivul major al Petrolului la acest moment: câştigarea Cupei României! Experimentând la Mediaş, jucând cu Avogadri în flancul drept, cu Cristescu în locul lui Boudjemaa şi Opriţa aproape de Grozav şi Bokila, tehnicianul a riscat şi a pierdut.

Chiar dacă a vrut să arate că merită titularizarea, italianul a părut sub Achim, destulele greşeli de plasament fiind exploatate, nu de puţine ori, de tânărul kosovar Llullaku. Apoi, părând cu frâna de mână trasă, Cristescu şi Cristea au îngreunat tranziţia ofensivă, destulele baloane pierdute transformându-se în acţiuni periculoase de gol pentru Eric&Co. Iar atacul, bont, chit că fuseseră propuse la un moment dat chiar trei vârfuri de lance, a produs ilaritate de multe ori, mai ales atunci când Bokila – în vădită scădere de turaţie! – a bălmăjit mai toate baloanele cu adresă personală!

Nici Opriţa nu a făcut notă discordantă, de cele mai multe ori acesta părăsind dispozitivul pentru a culege cât mai multe baloane în faţa “morţilor” Cristea şi Cristescu. Fără să înţeleagă nimic, Mustivar a încercat să facă totul fără să-i iasă, logic, mai nimic, mai ales după ce arbitrul Dima l-a gratulat, meritat, cu un avertisment!Acoperind flancul stâng de la jumătate în faţă, Grozav a avut oarece sclipiri, accelerările care l-au făcut remarcat sfârşindu-se invariabil fără mari ocazii de a marca. Singurul şut sănătos, venit după pauză, a însemnat şi cea mai mare oportunitate a “petroliştilor” de a marca, bara de sus dovedindu-se prietena portarului Pleşca.

Este clar, Petrolul a făcut un joc slab. Poate chiar cel mai slab al acestui tur, lăsându-se copleşită de disperarea gazdelor. Stare vizibilă de la o poştă, cu antrenorul Pustai convulsionat la fiecare frântură de greşeală a jucătorilor din teren dar şi a brigăzii de arbitri. Paradoxal, chit că se afla la doar o lungime de retrogradare, echipa “lupilor negri” a arătat bine, uneori chiar foarte bine, dovedind rigurozitate şi caracter chit că, se spune, joacă de multă vreme fără nicio susţinere financiară. Orice s-ar spune, fotbalişti precum Astafei, Eric, Bawab ori Llullaku, separat sau în echipă, nu merită să evolueze în alt eşalon.

Fără să forţez nota opinez că înfrângerea a picat bine în perspectiva jocului de Cupă cu Chiajna. Plusând, privind cu atenţie şi la viziunea economică a resurselor de GAZ şi PETROL, diminuate dar raţional exploatate – şi bine controlate! – mai ales în ultimii doi ani, chiar aş zice că rezultatul a fost cel care trebuia să se întâmple.

Gâlceavă de la un simplu banner

Galeria “Lupilor galbeni” a fost lăsată în incinta arenei cu doar câteva momente înainte de fluierul de debut al bucureşteanului Iulian Dima. Prilej de tensiune între cei care doreau să agaţe steaguri pe gardul împrejmuitor şi forţele de ordine (foto). Inexplicabil, chit că nu exista niciun mesaj nepotrivit pe acele pânze, cei care au fost plătiţi să asigure liniştea în peluză au inflamat spiritele, complet artificial, asta după ce fiecare membru al galeriei fusese supus la un control corporal de-a dreptul inuman, ajungându-se până la verificarea şosetelor, pantofilor dar şi a lenjeriei intime! Fiind chemat în ajutor, Cristi Vlad, delegatul Petrolului, a ajuns în perimetrul conflictului şi a rezolvat – împreună cu şeful de dispozitiv – situaţia ce tindea să scape de sub control. Drept mulţumire, fanii galben-albaştrilor l-au chemat la salut odată cu fluierul de final al arbitrului Dima.

Pustai a dat-o pe poezie

Venit primul la conferinţa de presă (?), antrenorul medieşenilor a avut un discurs echilibrat, din care nu au lipsit câteva versuri scrise de Adi Bezna în poezia “Cu lupii laolaltă”. Bine alese, stihurile au fost adresate celor care au încercat să-l înlăture de la echipă şi să producă dezbinare exact în momentul greu în care aceasta se afla: “În satul acesta unde e veşnic noapte / Nu mai e nicio oaie, să muncească la lapte / În oraşul acesta cu flori de pomană / Idioţii zâmbesc cu faţă de mamă!” Interesant, nu?

Capră şi Crângu, stane de piatră

Imediat după terminarea meciului, afişând priviri în gol, Dan Capră şi Andi Crângu au rămas minute bune ţintuiţi în fotoliile de la tribuna oficilă situată în aer liber! Finanţatorul Capră a admis că jocul echipei a fost unul extrem de slab iar directorul executiv Crângu a spus că nu înţelege nimic după o astfel de evoluţie. Ambii au conchis că meciul de mâine are o conotaţie aparte în evoluţia viitoare a Petrolului, după încheierea acestui tur urmând să aibă loc o analiză serioasă care, cu siguranţă, se va lăsa şi cu câteva despărţiri!


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>