Pietricica sfărâmată (articol publicat în cotidianul Telegrama)

Ceahlăul Piatra Neamţ – FC Petrolul Ploieşti 0-2 (0-0)

Stadion: “Ceahlăul” Piatra Neamţ. Spectatori: circa 1000. Marcatori: Bokila (52), Hoban (86).

Ceahlăul: Miron 4 – Moreno 6, Aloisio 6, Ichim 5.5, Rusu 6 – Bădescu 6 (67 Lukanovic 5), A. Achim 4.5, Monroy 6 (80 Velici), Stana 6 – Golubovic 5.5, M. Constantinescu 6 (cpt) (75 Lopez 5.5). Antrenor: Costel Enache.

Petrolul: Bornescu (fără notă, nu a avut ce apăra!) – S. Achim 7, Galamaz 6.5, Yamissi 7, Guilherme 7.5 – Marinescu 7 (cpt) (79 Cristescu), Hoban 7.5 – Boudjemaa 7.5, Cristea 6 (89 Opriţa), Grozav 6 (61 Mustivar 6) – Bokila 8. Antrenor: Cosmin Contra.

Cartonaşe galbene: Aloisio (31), Monroy (54), Moreno (84)/ Grozav (11), Hoban (24), Marinescu (24).

Au arbitrat: Cristian Balaj 5.5 (Baia Mare) – Szekely Zoltan 7.5 (Baia Mare) şi Marius Nicoară 7.5 (Băile Herculane).

Observatori: Ioan Mureşan şi Grigore Sichitiu (ambii din Bucureşti).

Jucătorul meciului: Jeremy BOKILA.

Trecute-s vremurile când la Piatra Neamţ mergeai doar să asişti la victoria gazdelor. Când “Pinalti” şi corpul său de balet călcau în picioare orice noţiune de fair play, terenul de joc înclinându-se, după caz, doar în direcţia de atac a gazdelor! Mai sunt şi astăzi câteva reminiscenţe dar amploarea fenomenului din anii Cooperativei nu mai poate fi reînviată!

Nu ştiu cum se face dar Petrolul prinde partida de la Piatra Neamţ doar atunci când vine frigul! Iar acolo, pe Borzoghean, acesta este amplificat de curentul existent, vâjul coborât dinspre Pietricica pătrunzând violent, până la oase! Automat, stând pe loc, în 10-20 de minute îngheţi! Iar jos, în teren, cine nu aleargă permanent este ca şi condamnat!

A fost şi cazul arbitrului internaţional Cristian Balaj, pentru mine – până duminică! – un etalon al verticalităţii atunci când lua deciziile în teren. Sufocat, obosit, convulsionat chiar, acesta a avut la Piatra Neamţ o prestaţie slabă, oricum de nerecunoscut în comparaţie de partidele trecute. Două au fost momentele care au arătat “cealaltă faţă” a fluieraşului. În minutul 24, la un fault de galben al lui Achim asupra lui Hoban – la fel ca cel făcut de Grozav (11) şi penalizat! – fotbalistul Petrolului şi-a arătat indignarea protestând la decizia ca jocul să continue luată de Balaj! A fost imediat “îngălbenit” (poate pe bună dreptate, regulamentul interzicând aceste manifestări!) dar a depăşit măsura avertizându-l şi pe Marinescu, “căpitanul” Petrolului – în calitatea oficială din teren – dorind să se informeze asupra incidentului! Frustrarea generală a ploieştenilor nu ar fi fost, probabil, atât de mare dacă Laurenţiu nu s-ar fi aflat la cel de-al patrulea avertisment şi, automat, rămas suspendat pentru meciul cu vasluienii! Am auzit şi teoria potrivit căreia, regulamentar, Balaj a procedat corect. Ea nu se susţine, în opinie personală arbitrul nezăbovind nici măcar 5 secunde pentru a asculta cuvintele “căpitanului”! Îmi este şi greaţă să scriu la gândul că, sâmbătă, Petrolul evoluează contra trupei lui Porumboiu… Ştiţi şi dumneavoastră de ce!

Apoi, în minutul 31, Balaj a dat, clar, dovada  obedienţei faţă de gazde: scăpat singur spre poartă, Bokila a fost faultat grosolan de către Aloisio – aflat în poziţie de ultim apărător! – dar eliminarea evidentă a spaniolului s-a transformat în… avertisment! Protestând, la rându-i, Cosmin Contra a fost iertat de expulzare! Câtă mărinimie!!! Nici nu mai contează că, în ultimul minut, acelaşi Aloisio l-a lovit fără balon pe Bokila! Arbitrul, cu siguranţă, a fost orbit de lumina nocturnei!

În rest, aproape nimic foarte important! Petrolul a dominat 90% din partidă dar nu a mai făcut-o în pas de defilare. A ratat prin Grozav (4) şi Boudjemaa (28, 35), marile ocazii ale meciului în faţa unei echipe care nu a reuşit să şuteze niciodată pe spaţiul porţii lui Bornescu! S-a mulţumit cu posesia şi cu un scor periculos de gestionat până la gafa lui Miron. În ciuda evidenţei, cea care arată nu numai diferenţa pe tabelă dar şi uriașa prăpastie existentă la nivelul valoric al loturilor, am observat şi câteva derapaje. A reapărut indolenţa lui Cristea, sufocat parcă din minutul 30! Apoi, Gicu Grozav a avut o altă zi slabă, neconcentrarea dar şi lipsa de reacţie la efortul colegilor observându-se chiar şi de la înălţimea tribunei! Nici Sony Mustivar nu a intrat mai bine dar acesta are scuza că aleargă! Bine, rău, efortul său se vede iar această disponibilitate place! Încep să-l ador pe Bokila. Un fotbalist cu talent nativ, un tip de reacţie şi coleg de calibru. Nicio fază în jumătatea adversarului nu se termină fără ca Jeremy să nu fie pe lângă balon! Aleargă, pasează, se demarcă mereu, se oftică la ratări! Este trup şi suflet pentru victorie, pentru fani! Merită, din ce în ce mai mult, statutul de titular indiscutabil!

La final, doar o sugestie pentru Cosmin Contra. Chit că nu mă pricep ca el la alcătuirea formaţiei şi la aşezarea fotbaliştilor în teren, nu pot să nu remarc că Petrolul are fotbalişti care s-ar preta la un joc mai simplu, mai direct pe poartă, două vârfuri în sistem 4-4-2 fiind – repet, în opinie personală! – o mişcare în folosul echipei!

Ploieştenii şi toţi “petroliştii” aşteaptă victorii, cele 4 puncte care despart Petrolul de podium putând fi anihilate în urma a două posibile izbânzi, sâmbătă la Ploieşti cu Vasluiul şi – o săptămână mai târziu – la Galaţi, cu Oţelul! Acolo, se ştie, la pachet cu meciul de Cupă! Iar apoi, vacanţa şi meritatele cadouri! De la Moşii finanţatori!

Filmul golurilor

min. 52 – la 20 de metri de poarta lui Miron, după o deschidere a lui Hoban, agilul BOKILA s-a debarasat de Ichim, a pătruns spre poartă şi a înscris cu un şut plasat, langă butul drept: 0-1!

min. 86 – de la 40 de metri, HOBAN a şutat puternic iar Miron a gafat scăpând mingea pe sub picioare: 0-2!


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>