Și Moș Crăciun va ajunge în Satul Copiilor

În urmă cu fix un an, o veste cumplită făcea înconjurul ţării: din cauza unei defecţiuni la instalaţia electrică, căminul de copii şi bătrâni din Valea Plopului (Prahova) fusese mistuit de flăcări! Astfel, imobilul în care îşi aveau adăpost mai bine de 400 de persoane – copii abandonaţi de părinţi, tineri şi oameni în vârstă, fără familie şi sprijin – pe care inimosul părinte Tănase îi găzuia de ani şi ani, devenise subiectul unei extraordinare campanii de solidaritate cu nevoiaşii din zonă. Acum, după un an, lucrurile au intrat pe un făgaş cât de cât normal, sute de oameni arătându-şi disponibilitatea pentru cei aflaţi în suferinţă.

Fenomenul Pro Vita – o asociaţie special creată pentru a structura şi a da o formă legală unei activităţi de salvare de la dispariţia materială dar şi de recuperare psihică şi morală a unor copii aflaţi la marginea societăţii (şi refuzaţi de aceasta!) – a continuat, practic, zi de zi, amplificarea acestuia fiind impresionantă mai ales cu ocazia marilor sărbători ale Naşterii şi Învierii Domnului.

Cum bine se ştie, câţiva suporteri ai Petrolului, băieţi inimoşi şi săritori la mai toate acţiunile promovate de societatea civilă, au participat la ajutorarea nevoiaşilor din Valea Plopului, popularizând mişcarea de colectare de bunuri şi implicându-se activ în ducerea pachetelor strânse. Astfel, după “Moş Nicolae cel Darnic” va urma acţiunea “Moş Crăciun cel Bun”, sufletiştii cu sânge galben-albastru reimplicîndu-se în ajutorarea semenilor năpăstuiţi.

Pentru a fi cât mai convingători şi a ajunge acolo cu cât mai multe daruri, aceştia fac un apel către toţi cei ce doresc să ajute, amintind că pot aduce pachete la sediul clubului Petrolul, strada Stadionului nr. 26, până pe data de 20 decembrie.

Coletele vor conţine tot ce ar putea fi de folos celor de acolo: îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru copii, adolescenţi şi adulţi, jucării, pamperşi, scutece, articole de papetărie, perne, pături, conserve, legume, fructe dar şi alimente cu un grad relativ ridicat de păstrare (zahăr, untdelemn, orez, făină, griş, mălai, paste făinoase, sucuri).

Cei care doresc să doneze bani o pot face prin transfer bancar, în conturile deschise la:

Asociaţia Pro-Vita pentru Născuţi şi Nenăscuţi – Bucureşti

Cont RON: RO81 RZBR 0000 0600 0722 9024

Cont EURO: RO70 RZBR 0000 0600 0722 9028 – Raiffeisen Bank Agenţia Victoria.

Sau, dacă aveţi un card bancar, puteţi dona online la: http://www.donatiionline.ro/?doneaza=182

Personal, am convingerea că fiecare dintre noi îşi poate depăşi condiţia, acţiunea de ajutorare a sărmanilor din Valea Plopului putând să ne facă nu neapărat populari ori vestiţi cât, mai degrabă, mult mai buni, mai afectuoşi şi mai împliniţi sufleteşte. Exact ce arată, de fapt, şi spiritul nepereche al Crăciunului.

Povestea unui colţ de Rai

În centrul social de la Valea Plopului şi la Valea Screzii trăiesc astăzi peste 400 de suflete. Este vorba despre copii abandonaţi, copii fără părinţi pe care nimeni nu-i vrea, copii abia născuţi, mame în dificultate ori bătrâni lăsaţi de oameni fără suflet pe marginea drumului. Stabilimentul este condus de preotul Nicolae Tănase – căsătorit şi tată a 6 copii! – cel care a înfiinţat în anul 1994 Asociaţia Pro Vita pentru născuţi şi nenăscuţi. La început avea în grijă câteva suflete însă numărul lor a sporit de la lună la lună. “Adică, nemaîncăpând copiii în sat, la familiile care îi ţineau sau în casele vechi cumpărate de noi, ne-am instalat pe prundul acestei văi a Screzii. Apoi a trebuit să tot continuăm şi… am tot construit”, povestea preotul, acum un an, pentru cotidianul Gândul.

Sunt beneficiari de toate vârstele şi stările, fie copii în pântecele mamelor lor, fie bătrâni, fie fete care au părăsit orfelinatul la 18 ani, au venit şi au rămas acolo, fie mame cu probleme diverse, fie persoane fără adăpost. “La noi se stă de la minus opt luni la plus 86 de ani! Nu fixăm o dată de plecare, pentru că fixând o astfel de dată practic îl dai în stradă”, spunea părintele Tănase, care încearcă să le facă un rost, să cumpere pământ şi să-i ajute să îşi facă o casă pe cei care au depăşit vârsta de 18 ani.

”Cea mai mare nevoie a lor este cea de adaptare… Este foarte greu pentru un copil al străzii să se adapteze între aceste dealuri. E greu de înţeles fenomenul, preferă strada decât să rămână aici, fireşte făcând anumite lucruri. Adică să taie lemne, să facă curăţenie şi, nu mai vorbesc, să meargă la şcoală! Trebuie să înţeleagă unde se află, într-un teritoriu mai puţin agreabil, frumos, dar oarecum sălbatic. Trebuie să înţeleagă că la noi nu se fumează, nu se înjură şi se imită copiii din sat, adică se merge la aceeaşi şcoală şi la aceeaşi grădiniţă”, spune prelatul care a turnat deja fundaţia unui “after-school” în tabăra de copii de la Valea Screzii.

Cu construcţia este însă mai greu, pentru că banii sunt puţini. “Suntem ajutaţi de oameni cu mai puţine posibilităţi, care vin la noi cu portbagajul plin, dar şi de oameni cu mai multă dare de mână, care ne dau fie alimente, fie bani. Noi cu banii suntem mai zgârciţi. Cu banul poţi cumpăra ciment şi fier beton! Şi, mai ales, teren! Noi încercăm să-i facem fiecărui copil un rost, să-i cumpărăm teren şi să-i facem temelia la casă. Apoi, noi punem o parte din bani, dar trebuie să pună şi el o parte”, a încheiat preotul, convins că pledoaria sa a convins.

Decalogul Pro Vita – principiile de bază ale asociației

Orice fiinţă umană, indiferent dacă a fost zămislită în uterul sau în afara uterului mamei sale, are dreptul de a se naşte şi trăi.

1. O fiinţă umană este fiinţă umană începand cu concepţia sa.

2. Trăim acolo unde Dumnezeu a hotărât să ne naştem.

3. Copilul nenăscut are aceleaşi drepturi ca şi copilul care s-a născut.

4. A opri zămislirea este la fel de grav ca şi uciderea de prunci.

5. Este bine ceea ce este bine făcut.

6. Nicăieri nu este ca la mama acasă.

7. Orice copil nenăscut are dreptul la viaţă şi dezvoltare intrauterină naturale şi la dreptul de a se naşte.

8. Începând cu Facerea lumii, Dumnezeu a înzestrat orice fiinţă umană cu demnitate proprie, şi aceasta încă din momentul concepţiei sale, indiferent dacă a fost zămislit în uterul sau în afara uterului mamei sale.

9. Orice copil nenăscut are drepturi, indiferent de rasă, culoarea pielii, sex, limbă, religie, opinii politice, puncte de vedere, mediul etnic sau social, bunurile materiale sau statutul social al părinţilor sau tutorilor săi.

10. Pentru protejarea copilului, trebuie luate măsuri eficiente împotriva oricăror măsuri ştiinţifice sau de altă natură, care ar putea pune în pericol sănătatea, dezvoltarea şi binele copilului nenăscut.


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>