Bogdan Păun, între parabole și trista realitate!

555Prezent, aseară, în platoul emisiunii cu profil sportiv “Neconvențional” pe care o moderez la Ploiești TV, Bogdan Păun – membru în Consiliul Director al ACS Petrolul 52 – a răspuns cu tâlc unei întrebări pe care i-am adresat-o în finalul producției.

Pentru cei care nu au reușit să vizioneze emisiunea www.cristian-anghelescu.ro/2020/12/28/emisiunea-cu-bogdan-paun-si-razvan-fratila/), postez aici atât chestionarea cât și răspunsul!

Parabolele care dor

Așadar, l-am întrebat pe distinsul invitat de ce crede că norocul nu surâde Petrolului! Iată răspunsul care, personal, pe mine m-a fascinat:

“Fac precizarea că acest răspuns este dat în nume personal, nu de oficial al vreunei organizații din care fac parte! Și, în calitate de persoană privată, îmi asum ce spun! O să încep cu o primă parabolă:

<<Avem un armator bogat care vrea să călătorească! Își ia o corabie, angajează echipaj și comandă o excursie până la Marsilia! Vrea să ajungă într-o săptămână! După cele 7 zile, a rămas uimit văzând că vasul a acostat în Istanbul! Cerând explicații căpitanului, acesta i-a transmis că atâta s-a putut! Și a mai solicitat bani pentru încă un voiaj de o săptămână! Aventura a continuat numai că viitoarea escală a fost la… Pireu! Și, obișnuitul slogan, atâta s-a putut! A urmat Sicilia și veșnica promisiune că se va ajunge, finalmente, la Marsilia! Firește, mereu pe bani și bani! >>

Oameni buni, armatorul de care vorbim este un tip care știe să facă bani, și nu puțini, dar domeniul acesta al turismului pe mare nu-l stăpânește! Croaziera de plăcere îl costă mai mult decât estimase inițial!”

Iată și cea de-a doua parabolă: “Avem un alt armator, unul care vrea să ajungă la Marsilia cu marfa lui perisabilă! El știe, deja, că nu poate ajunge decât în trei săptămâni și discută cu căpitanul, franc, nu despre călătoria în sine cât despre regulile care se vor respecta în timpul voiajului! Nu-și permite să piardă marfa și stă permanent în preajma celui care coordonează vasul! Pe care el îl angajează, el dă girul racolării marinarilor, etc. Este genul armatorului care se implică, nu dintr-acela care stă sub cambuză și iese la suprafață doar ca să constate că este la Istanbul, Pireu sau Sicilia! Și care, în loc să schimbe echipajul după fiecare eșec, preferă să mai dea un ban, să mai tragă o dată!”

Comparațiile care ustură

 

Acum a venit vremea comparării celor două scenarii: “Avem, pe de o parte, Gheorghe Hagi, un om care își are setate obiectivele, le conduce și știe cum să ajungă la ele amendând imediat orice abatere! Indiferent cum se numește cel care a greșit! Iar, de cealaltă parte, avem Veolia, un mecanism impersonal, cu un reprezentant, Mădălin Mihailovici, care a spus de prima oară că el este doar un suporter al Petrolului! Respect ceea ce a spus, omul chiar a specificat, clar, că nu se pricepe la fotbal și că va rămâne suporter! Numai că acel suporter este chiar acel prim armator care a antamat cursa spre Marsilia (în cazul nostru promovarea în primul eșalon!) Și care, fără a se pricepe, transformă cursa într-un voiaj de plăcere, o frumoasă croazieră!” a spus Bogdan Păun.

A existat și o concluzie finală: “Petrolul acestui moment este un proiect de CSR (Corporate social responsibility), adică responsabilitatea socială a corporațiilor este un concept care se referă la o prezumtivă datorie pe care companiile ar avea-o față de toate părțile implicate în desfășurarea acțiunilor presupuse de activitatea lor economică! Să fie foarte clar: PETROLUL NU ARE NICIO PROMOVARE ÎN DEFINIREA LUI CA PROIECT ACTUAL, FINANCIAR! CU NIMENI, NICICÂND, NICIUNDE! AȘADAR, NU ARE ÎNALTA PERFORMANȚĂ ÎN OBIECTUL EXISTENȚEI!

În timp ce, în celălalt exemplu, cel cu armatorul cu marfa perisabilă, acolo se urmărește PERFORMANȚA PURĂ! NU AI PERFORMAT, AFARĂ!” a continuat invitatul Neconvenționalului.

Răspuns pentru suporterii de pe forumuri

Ultima parte a emisiunii – care va continua săptămâna viitoare, tot la Ploiești TV! – a cuprins dizertația vizavi de discuțiile ce apar pe forumurile Petrolului. Iată ce a spus distinsul interlocutor:

“Rămân siderat atunci când citesc pe forumuri că Veolia nu-și dorește promovarea! O mai mare tâmpenie nici că am putut să cred că există, este o prostie, să-mi fie cu iertare! Nimeni nu bagă bani undeva doar de dragul de a băga bani! ÎȘI DOREȘTE! Numai că, după mine, momentul în care apare fractura este legat de ceea ce face Veolia pentru a genera performanța! Pentru că, la nivel de corporație, Veolia face exact ceea ce trebuie să facă la nivel de bussines! Și nu semestrial, ci chiar trimestrial! Dar, cu toate că are acel scop de a ajunge la Marsilia – revenind la tema inițială! – face acel voiaj DE PLĂCERE!”

“Eu aș lăsa profesioniții să lucreze!”

Provocat să răspundă la întrebarea-joc potrivit căreia Bogdan Păun ar avea pe mână Petrolul și ar fi în situația de a fi decizionarul clubului, invitatul a răspuns franc: “Eu aș lăsa profesioniții să lucreze! Profesioniști aleși de mine care, la rândul lor, angajează alți profesioniști! La această oră, echipa Petrolul este condusă de amatori, în cea mai mare majoritate! Îmi cer scuze tuturor, dar atunci când gloriile ies din iarbă ele devin amatori! Ele au practicat acest sport dar nu l-au administrat niciodată! La fel și suporterii: sunt amatori, cu toții! Patru dintre cei șapte membri ai Consiliului de Administrație al Petrolului sunt amatori! Iar ceilalți trei sunt componenți ai Veolia! Care nu are ca obiect de activitate fotbalul, implicit Petrolul! DECI SUNT ȘAPTE AMATORI! Care au un grad de cunoaștere pe această temă, dar care este total insuficient pentru a performa! Orice specialist aduci pe un astfel de post setează-i un obiectiv și un termen limită, monitorizându-l permanent! Dacă el nu a mers acolo unde ai vrut, nu-l mângâia pe plete spunându-i că mai merge o dată! Transmite-i că proiectul va merge mai bine cu altcineva! Trebuie să faci acest lucru pentru că știi cum se face din meseria ta și acolo îl aplici foarte bine! Dă-i drumul și aplică-l și acestui proiect! Care, repet, la Petrolul este doar un proiect de CSR, cum am spus anterior!” a conchis cu voce puternică Bogdan Păun.

Zic și eu…

Aceasta a fost, în mare parte, intervenția invitatului Neconvenționalului la întrebarea de ce crede că Petrolului nu-i surâde norocul! O chestionare normală de vreme ce, iată, echipa nu reușește să depășească nivelul unei trupe de factură medie a seriei, cu toate că beneficiază de tot confortul unei promovări en-fanfare.

Interesat ar fi ca partenerul finanțator, personal sau prin acoliți, să răspundă zecilor de mii de suporteri care suferă și nu înțeleg de ce roata, cu toate că-i rotundă, nu se rostogolește decât împiedicat la clubul lor iubit!

Știu că răspunsul va întârzia să vină, eventual până la vară, și că toate minunile care se vor devoalate sunt simple himere. Până una alta, ne vom imagina doar cum o fi ca o astfel de corporație să facă valuri într-o cană de birou! Inscripționată, fatidic, Petrolul Ploiești!

 


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>