Așa s-a topit Oțelul!

Petrolul Ploiești – Oțelul Galați 2-1 (1-0)

Stadion: “Ilie Oană”. Spectatori: peste 10.000. Marcatori: Boudjemaa (19, 82)/Inkango (89).

Petrolul Ploieşti: Bornescu – Achim, Neag, Yamissi, Guilherme – Opriţa (52 Bokila), Mustivar, Hoban (59 Marinescu), Boudjemaa – Grozav (65 Alcenat), Hamza. Antrenor: Mircea Rednic.

Oţelul Galaţi: Brăneţ – Râpă, Sg. Costin, Perendija, Ljubinkovici – Benga, Giurgiu – L. Buş (7 Sârghi), Viglianti (73 Inkango), Stromajer – Pena (78 Punosevac). Antrenor: Dorinel Munteanu.

Cartonaşe galbene: Guilherme (36), Bornescu (80) / Perendija (20), Sârghi (30), Benga (41), Sg. Costin (46).

Cartonaş roşu: Ljubinkovici (1).

Au arbitrat: Cristian Balaj – Octavian Şovre, Iulian Radu.

Jucătorul meciului: Damien BOUDJEMAA.

Aseară, în fața unui public entuziast și doritor de fotbal mare, Petrolul s-a impus la limită în fața fostei campioane a României, după un joc pe care l-a controlat 90% în prima repriză și la jumătate în cea de-a doua. Pornită precum glonțul din arma olimpicului de aur Alin Moldoveanu, trupa lui Rednic s-a văzut în superioritate numerică încă din primele secunde ale jocului, Ljublinkovic intervenind la disperare, în propriul careu, pentru a-l opri pe Younes să deschidă scorul. Intervenția de eliminare s-a dovedit inspirată, idolul fanilor ploieșteni ratând penalti-ul acordat de arbitrul Balaj și amânând astfel implacabila deschidere a scorului. Scriu despre inevitabilul deznodământ gândindu-mă la raidurile fără număr ale galben-albaștrilor în jumătatea gălățenilor dar și despre ratarea lui Oprița, șutul acestuia din preajma liniei careului mare, perpendicular, trecând razant peste bară! A urmat minunăția lui Damien (19), francezul cu inimă de lup galben fixându-l pe bravul Brăneț pe linia porții cu un voleu superb, în interiorul plasei laterale! După alte 7 minute, Guilherme a șutat de la circa 25 de metri dar mingea a ocolit cu câțiva centimetri butul drept! Oțelul și-a arătat colții prin fostul petrolist Alex Benga dar șutul său puternic nu a putut duce balonul decât în mănușile lui Bornescu, plonjonul acestuia la rădăcina butului stâng smulgând ropote de aplauze! În minutul 33, pe fondul unei posesii zdrobitoare a “lupilor”, Achim a șutat minunat, de la peste 25 de metri, perpendicular, mingea se ducea exact în vinclul din stânga, dar Brăneț, ireal, a plutit respingând în corner golul de 2-0! Cu trei minute înainte de finalul primului mitan, Boudjemaa a mai prins o torpilă – de la circa 20 de metri – dar ținta nu a fost perfect aleasă, mingea zburând puțin peste!

După 15 minute de odihnă am văzut o altă abordare a jocului din partea Oțelului. Dacă până la acel moment elevii lui Dorinel au părut sufocați de aplombul și presiunea continuă puse de gazde, din minutul 45 am asistat la un declic în evoluția lor. Mai harnici și puțin mai obraznici, gălățenii au ieșit treptat din propriul teren, mizând pe experiența cuplului de fundași Sg. Costin-Perendija și travaliul altor doi, jolly-jokerii Viglianti și Stromajer. Astfel, o primă mare ocazie de egalare a venit după fix o oră de joc, șutul în forță al lui Stromajer fiind deviat in-extremis de Achim în butul stâng! Rednic a mirosit tactica pregătită de omologul său și a făcut în numai 13 minute toate cele 3 schimbări permise de regulament. Bokila, Marinescu și Alcenat i-au înlocuit pe Oprița, Hoban și Grozav, senzația modificărilor fiind aceea că tehnicianul a dorit să-l “adoarmă” pe Dorinel și să-i dea senzația că a renunțat la apetitul ofensiv! Stratagema a reușit, chit că Bokila – vârf împins – a ratat două ocazii monumentale de a securiza victoria, de fiecare dată, ajuns față în față cu Brăneț, luându-l la țintă! Norocul congolezului, cel al începătorului până la urmă, s-a numit tot Boudjemaa, balonul sărit precum bila de biliard din portarul Oțelului ajungând la eroul partidei, simpla formalitate aruncând în aer 10.000 de nerăbdători! Golul lui Inkango, cadoul perfect venit de la francezul Yamissi – boem ciocolatiul Petrolului ajuns chiar vârf de atac cu un minut înaintea gafei! – a reprezentat doar o palidă consolare pentru oaspeți, dar și justețea scorului mitanului secund, unul egal, poate chiar ca și jocul ultimelor 45 de minute!

Aceasta a fost povestea neromanțată a unui meci greu, cu o formație capricioasă dar și bine articulată, ambițioasă și bine strunită. Team făcut după chipul și asemănarea lui Dorinel, fostul internațional punându-și cu siguranță amprenta măcar la capitolul dăruire și mobilizare. Petrolul a obținut 3 puncte mari, poate chiar imense, care – vom vedea la final! – pot cântări extrem de mult! Mi-au plăcut Achim și Neag, ambii făcându-i uitați pe Alcenat și Szukala, de asemenea apreciind și jocul fără complexe al lui Hoban, atâta cât a jucat. Nu aduc în discuție motoarele echipei și gurile de foc, aproape toți făcându-și datoria într-un meci greu, poate mai greu decât ar fi crezut și cel mai înfocat suporter!

Frumusețea spectacolului sportiv a fost completată, ca de fiecare dată, de fanii din peluza dinspre Maternitate, repertoriul show-ului nepereche – dublat nu odată de “ecoul” de la tribuna a doua! - făcându-l pe Munteanu să exclame după conferința de presă, în drum spre autocar: “Așa ceva nu am văzut decât în străinătate! Felicitări, aveți cea mai frumoasă galerie din România, cei mai adevărați suporteri!” Iar dacă aceste cuvinte vin de la Dorinel, un obișnuit al arenelor unde, pe vremea când era fotbalist, se făcea spectacol în tribune, atunci trebuie să credem și să aplaudăm aprecierile sale! Pentru că, perfect adevărat, galeria Petrolului are corespondent în Germania sau Anglia, publicul venit să cânte pentru culori formând o singură voce, cea cu care nicio adversară nu se împacă și prin care fotbaliștii echipei gazdă sunt purtați pe aripile victoriei! Mi-e dor de Madrigalul de pe “Ilie Oană”, chit că abia m-am despărțit de el, corul miilor de fani căpătând rezonanță și amplitudine odată cu acumularea cât mai multor puncte în ierarhie! 6 acum și alte 3 la Iași ar aduce la meciul cu Rapid 15.000 de soliști! Vă jur că, în amintirea tinereții, voi cânta și eu pe toată durata celor 90 de minute! Hai Petrolul!

La conferința de presă, cei doi tehnicieni au făcut declarații interesante, pe care mă grăbesc să vi le aduc la cunoștință:

Dorinel Munteanu: “Felicit Petrolul pentru victorie, dar, fără nicio aroganţă, am fost obişnuit de anul trecut să jucăm fără doi oameni, acum cu eliminare din primul minut. Ne-a fost greu în prima repriză să ţinem piept Petrolului, pentru că are o echipă bună, competitivă, împinsă de la spate de suporterii din tribună care sunt fantastici, din punctul meu de vedere. După pauză am reuşit să echilibrăm, să avem şi noi ocazii, dar a venit acea greşeală de plasament a fundaşului nostru şi degeaba am mai marcat ulterior. Felicitări pentru public! N-am mai văzut aşa ceva în România!”

Mircea Rednic: “A fost o victorie importantă, după un meci greu, pe care, de fapt, noi ni l-am făcut greu, în condiţiile în care am jucat cu un om în plus din primul minut. N-am ştiut să profităm. Sunt bucuros că am câştigat, pentru că Oţelul, s-a văzut, este o echipă periculoasă chiar şi în zece oameni. Am un respect deosebit pentru suporteri. Nu trebuie să se supere nici cei dinamovişti, nici cei rapidişti, dar aici este o atmosferă cum numai în străinătate întâlneşti! Totul pozitiv din primul până în minutul 93-94, cât a ţinut meciul, <<chapeau bas>> pentru ei, dar jucătorii sunt profesionişti şi trebuie să înţeleagă că spectacolul e spectacol, dar îl faci la 4-0, la 5-0. Şi în beneficiul echipei, nu aşa, să tremurăm pe bancă. Sunt supărat, pentru că trebuia să le dăm 3-4 şi apoi să stăm liniştiţi. Şi apoi să fie ole-uri, moleuri, voleuri… V-am mai zis, suntem o echipă mare în devenire, iar fiecare meci trebuie pregătit serios. Dacă prindeai o echipă cu mai multă experienţă sau cu jucători de valoare mai bună, care ştiu să facă diferenţa, plângeam acum. Când spui atacant, atunci acela trebuie să dea gol, dar vreau să creeze și spaţii pentru cei care vin din linia a doua şi, chiar, a treia. Dar, în primul rând, eu cer siguranţă defensivă, pentru că, la ce soluţii avem în atac şi la felul cum jucăm, sigur dăm gol! Astăzi, a fost mai puţină concentrare din partea atacanţilor, pentru că au ratat şi Grozav, şi Younes, şi Jeremy al meu – ăsta e al meu (râde). E jucătorul pentru care am insistat şi am făcut-o pentru că avem doi jucători de valoare care tot timpul au oferte şi putem oricând să-l pierdem ori pe Hamza, ori pe Grozav. Iar el, care a venit de două săptămâni, a avut în fiecare meci câte două ocazii mari de gol, deci are calitate. Şi va fi suficient să dea un gol, apoi va prinde încredere! Mă întrebați de Szukala… Pur și simplu a răcit! Dar nu regret, pentru că Neag s-a dovedit un mare câştig. Iar Manasse (n.r. – Enza Yamissi), bine până la ole-uri. La ole-uri, Manasse al meu a început să zboare. I-am zis după meci că la ole-uri nu trebuie să zboare, ci să rămână cu picioarele pe pământ şi să joace cum a făcut-o până atunci. Pentru că a jucat foarte bine. I-am zis: <<Ai muncit 88 de minute şi ai dat o pasă cadou! Niciodată nu se dă pasă în centru>>. La penalti, trebuia să fi bătut Grozav, pentru că Hamza a scos penalti-ul. Dar nu-s supărat pe Hamza, pentru că el a cerut mingea în gaură şi a scos faultul. A jucat bine, a dat şi pasă, ceea ce el nu prea făcea, la faza în care l-a lăsat pe Jeremy singur cu portarul! Prea mult cerem numai de la Hamza… Felicitări suporterilor pentru cum se comportă şi cum susţin echipa! Un public adevărat!”

O să revin, firește, cu promo-ul aferent dar trebuie să vă anunț încă de pe acum că marți, de la orele 20:00, în direct din studioul de la Wyl Tv, voi modera o nouă emisiune “Pasul la ofsaid”. Invitații sunt aleși, Damien BOUDJEMAA și  Enza-Yamissi MANASSE, adică doi dintre fotbaliștii Petrolului pe care dumneavoastă i-ați solicitat în platou! Aștept aici întrebări pentru cei doi!


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>