Adevărul, ca uleiul! (articol publicat în cotidianul Telegrama)

FC Petrolul Ploiești – Universitatea Cluj 2-0 (1-0)

Stadion: “Ilie Oană”. Spectatori: circa 9000. Marcatori: Neag (8), Grozav (76).

FC Petrolul: Bornescu 6.5 – Achim 7, Neag 6.5, Yamissi 6, Grecu 6 (52 Guilherme 6) – Marinescu (cpt) 7, Hoban 6.5 – Boudjemaa 7 (78 Morar), Cristea 7 (72 Cristescu 6.5), Grozav 7.5 – Bokila 6.5. Antrenor: Cosmin Contra.

„U” Cluj: Balauru 6.5 – Krumov 6, Erico 6, Christou 6, Nicola 6 – V. Gheorghe 6.5 (65 Ciupe 6), Muzac 6, Pătraşcu (cpt) 5 (20 Iancu 6), Paulinho 6 (46 Năstăsie 5.5) – V. Dinu 6, Drăghici 6. Antrenor: Marius Popescu.

Cartonaşe galbene: Ad. Cristea (41), Cristescu (88)/ Paulinho (38), Drăghici (40), V. Gheorghe (73), V. Dinu (74), Balauru (89).

Au arbitrat: Cătălin Găman 7 (Craiova) – Octavian Şovre 7 (Oradea) şi Adrian Popescu 7 (Craiova). 

Observatori: Adrian Vidan (Bucureşti) şi Ioan Viorel Ganea (Bucureşti).

Supervizor: Valentin Alexandru (Ploieşti).

Jucătorul meciului: Gheorghe GROZAV

După avanpremiera trunchiată a filmului de mare succes “DIICOT&Co”, producţie propusă cunoscătorilor la mijlocul săptămânii trecute,vineri, pe “Ilie Oană” s-a turnat ultima scenă. Cea în care aventura, ci nu comedia sau melodrama, a fost la ea acasă, spectacolul mediatic depăşind cu mult cota celor 2-3 grade din termometre.

Venită la Ploieşti cu sandviş-urile în traistă, abandonată de “cel cu păsărică” chiar în preziua partidei, Universitatea Cluj a făcut cel mai bun joc din această ediţie de campionat! Nutrind speranţa că poate da lovitura exact acolo unde se aştepta cel mai puţin, pe “Ilie Oană”, arena care, s-a văzut încă odată, suportă doar fotbalul campionilor şi al suporterilor nepereche.

Susţinută de un contingent de 20-30 de fani veniţi din oraşul de pe Someş, echipa alb-negrilor a făcut abstracţie de poziţia de outsider şi, mobilizată exemplar de noul lor antrenor, Marius Popescu (Papi), a încercat să ţină pasul cu cadenţa impusă de Marinescu&Co.

A reuşit 8 minute, vreme în care Grozav a apucat să-l încerce pe Balauru (2), întinzându-l serios cu un balon plasat cu capul, portarul reuşind să-l deturneze, în corner, de sub bară! Apoi, pe fondul vâltorii create, NEAG a reuşit golul după o deviere fină, cu capul, a mingei centrate din flancul stâng de către A. Cristea, din lovitură liberă: 1-0! Fără să conteze decât în apărare, studenşii din Cluj au fost aproape să încaseze şi golul doi dar Bokila (20) a ratat inimaginabil, de la 9 metri, trimiţând balonul pe lângă butul stâng, după o preluare de manual! Cu zece minute înainte de finalul primei reprize, V. Dinu a şutat formidabil, de la 20 de metri, mingea izbind “transversala” la încheietură!

După pauză, pe fondul unui joc în care oaspeţii au părut preocupaşi să nu încaseze, Gicu Gozav a fost angajat perfect de către Hoban (68) dar lobul său, cu capul, a ghidat balonul în bara de sus! În replică, după cinci minute, fundaşul ardelenilor, Erico da Silva, a prins un trasor formidabil, de la peste 35 de metri, dar Bornescu a respins în corner, de sub bară! Ocazia lui V. Dinu (35) şi cea a lui Erico s-au constituit în singurele oportunităţi ale oaspeţilor în acest joc!

Cu un sfert de oră înaintea fluierului de final, GROZAV a pus punct meciului: din flancul stâng, în interiorul careului, unghi de 45 de grade, acesta a şutat în diagonală, exact în plasa laterală, 2-0! În minutul 90+2, atacând în valuri, Petrolul a fost aproape de golul al treilea dar Cristescu, pripit, a şutat mingea, din 10 metri, puţin peste poartă!

Probabil că 3-0 ar fi fost scorul care s-ar fi potrivit cel mai bine în contextul celor văzute. Anume, o echipă gazdă doritoare să arate că obiectivut clasării pe unul dintre locurile 1-4 este perfect realizabil şi un team al oaspeţilor deloc consolat cu poziţia ingrată pe care o ocupă în clasamentul la zi.

Etapa viitoare, ultima a turului, programează vineri, de la orele 18:00, meciul Petrolului cu Gaz Metan, la Mediaş. Apoi, după 4 zile, meciul de Cupa României, cu Concordia Chiajna, la Ploieşti, şi, pe 2 decembrie, la Piatra Neamţ, un nou joc în campionat, contând pentru prima etapă a returului.

“Ilie Oană”, exemplu pentru raportorii UEFA

Înaintea jocului cu clujenii, oficialii Petrolului au primit oaspeţi de seamă. Mai precis, o delegaţie de 10 raportori UEFA – oficiali care urmăriseră partida România-Belgia – s-a aflat într-o documentare vizând clasificarea stadionului ploieştean. De la nivelul gazonului şi până la ultimul etaj – cel destinat unor loje şi segmentului mass-media – vizitatorii au ascultat cu atenţie expunerea prezentată şi au imortalizat în zeci de ipostaze arena asemeni unui OZN. Apoi, dintr-o lojă luxoasă, oficialii europeni au savurat spectacolul, aplaudând cu generozitate fazele oferite de cele două combatante.

Doi antrenori pregătiţi

L-am aşteptat pe Şumudică dar acesta a abandonat echipa Clujului în preziua meciului. Mi-era dor de picanteriile sale din conferinţa de presă, de spiritul său, de verva-i unică. Nu a fost să fie Şumi dar am descoperit un alt antrenor cu verb în persoana lui Marius Popescu, mai cunoscut ardelenilor după apelativul “Papi”. Cu voce molcomă, explicând pe îndelete filozofia sa legată de situaţia existentă la Universitatea, antrenorul fără licenţă Pro a arătat că patalamaua în sine contează doar la dosar, experienţa de pe bancă dar şi cea intelectuală primând.

La rându-i, Laurenţiu Roşu, sosit la întâlnirea cu mass-media în locul suspendatului Cosmin Contra, a arătat frumoase calităţi oratorice, plăcerea acestuia de a dialoga cu ziariştii lăsând o frumoasă impresie.


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>