Cum se văd lupii la finalul stagiului din Turcia

Așa cum am promis, revin cu câteva concluzii despre ultimele două meciuri de pregătire de la Mardan, cele cu austriecii de la Liefering și cehii de la Pribram. Primul, teminat la egalitate, 3-3, cel de-al doilea, pierdut cu 1-2.

În primul, antrenorul Schumacher a încercat un sistem nou, 1-4-4-2, ulterior revenind la cel pe care – cel mai probabil – îl va folosi și în campionat, 1-4-1-4-1. “Un sistem pliabil pentru acest moment la Petrolul, fotbaliștii pe care-i avem în lot fiind pregătiți cel mai bine pentru această distribuție în teren. Este un sistem pe care, ulterior, în funcție și de desfășurarea fiecărui meci în parte, îl putem transforma și în 1-4-3-3, cum mi-ar plăcea să văd Petrolul în viitor. O echipă ordonată și orientată mai ales pentru faza ofensivă” spunea tehnicianul la final de cantonament.

În ceea ce privește concluziile mele, la acest moment echipa pare a fi conturată în proporție de 80%, în aceste ultime două săptămâni până la debutul oficial putându-se definitiva din toate punctele de vedere. Și când afirm acest lucru mă gândesc la toate problemele de sănătate ivite la unii fotbaliști dar și la acomodarea completă a altora. În prima categorie sunt încadrați Benga, Stana și Astafei, în cea de-a doua Ziani, Gavrilă și Michail. Niciunul dintre ei nu are probleme majore, debutul săptămânii viitoare putându-i prinde în mijlocul colectivului.

Portari

La acest moment, dintre toate compartimentele, echipa pare a avea o problemă la cel al goal-keeperilor. Nu vorbesc despre tragism ci numai la general. Pentru că, așa cum relatam și în prima parte a descrierii, Cobrea a fost cel pe care Schumacher l-a folosit în testul cu cehii, meci considerat oarecum definitoriu la acel moment în ceea ce privește echipa de bază. Numai că tocmai atunci Cobrea a avut o prestație cenușie, primind două goluri pe greșeli personale, prima de concentrare, cealaltă de plasament. A și parat o minge grea dar golurile primite au cântărit mai mult în apreciere. Două boabe a primit și Popescu în jocul cu echipa a doua a lui Red Bull Salzburg dar niciuna nu a fost parabilă, atacanții austrieci ajungând în poziție de unu la unu cu portarul aparținând de Dinamo. La rându-i, Popescu a avut și două intervenții fericite, una dintre ele de-a dreptul fantastică, scoțând balonul din gheata unui adversar scăpat singur spre un nou gol! A apărat și Bolboașă, 25 de minute, în meciul cu Liefering, având o perioadă cu o singură ocazie mare a adversarilor, rezolvând-o. Cinci minute i-au fost acordate și tânărului Petrescu dar povara încrederii l-a copleșit, acesta greșind flagrant complicându-se la un balon simplu și oferind egalarea echipei austriece…

Fundași

La primul joc, pe dreapta, a jucat 52 de minute Alecsandru, el fiind înlocuit de David. Roberto a avut o evoluție ștearsă, de mai multe ori fiind depășit de extremă.

11

David a avut restul perioadei și nu s-a descurcat rău, la fel ca și în primele 55 de minute ale jocului cu cehii. Se profilează ca fiind certitudinea postului. Centralii au fost rotiți, Inez având o oră la primul test și 90 de minute în cel de-al doilea. Dacă va reuși să strângă mai rapid spațiul dintre el și celălalt central, poate Prestia, poate Benga, poate Mișelăricu, atunci el poate fi creditat ca certitudine. Iar ceilalți, în ordinea de mai sus, ca favoriți la acest post greu. La stânga, în opinia mea, Begeorgi este certitudine dar foarte bine a evoluat și Pulhac, de fiecare dată când a intrat fiind util și concentrat în joc. În fața liniei defensive, în sistemul inițial de 1-4-1-4-1, îl simt titular incontestabil pe Guerierro, la fel cum și Bucșa se poate plia acolo.

Mijlocași

Cel mai laborios compartiment al echipei, cu fotbaliști care îmbină talentul cu experiența. După dezertarea lui Nepomuceno și retragerea lui Lesoimier, echipa se poate folosi din plin de un careu generos și înlocuitori pe măsură: Gavrilă (Pacar), Zoubir, Ziani (Marinescu), Varga (Mareș). Se pot face și alte permutări, firește, polivalența unora dintre ei putând fi exploatată în folosul echipei. Atrage privirea imediat acest Ziani, algerianul fiind de departe fotbalistul care se vede cel mai bine în teren. Dacă Zoubir va lăsa “floricelele” și va conlucra cu Ziani, echipa are toate șansele din lume să ducă balonul rapid către vârf, cel care, la rându-i, trebuie să studieze cu mare atenție arta ultimului serviciu, cum, pe vremuri, de exemplu, pivotul Kicsid simțea pasa de geniu care venea de la Gațu…

Atacanți

Aș zice că Paolucci va rămâne vârful Petrolului. El are stofă pentru post, este cel mai agil, cel mai speculativ, cel mai inventiv și încă ceva: scăpat spre poartă, după un un-doi sau orice altă combinație de pase mai laborioasă, Michelle nu prea ratează! Știe să plaseze mingea unde trebuie și… are zâmbetul acela care enervează fundașii! 22Dacă va fi bine pregătit – “în Cipru un antrenament tare ca acesta nu am făcut niciodată”, spunea Michail Marcos după prima ședință de pregătire din Lara – cipriotul poate fi și el o soluție. La fel ca și “buldozerul” Pacar, croatul care plusează la capitolele angajament și forță.

Cam așa am apreciat Petrolul la finalul cantonamentului din Turcia. Unul greu, cu mai multe satisfacții decât deziluzii pentru cei care vor să arate că nu s-a încheiat chiar totul. Și că speranța lor poate să-i molipsească și pe cei neîncrezători. Echipa are nevoie (și) de credința suporterilor!

 

 


Lasă un comentariu


NOTĂ - Poţi utiliza: HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>